Luovien tekijöiden kulttuurikampus on valmistunut

Kaupunkien kehittäjä

Luovien tekijöiden kulttuurikampus on valmistunut

Metropolian Arabian kampuksen kolmas vaihe Hämeentie 135:ssä on luovutettu Metropolia Ammattikorkeakoulun käyttöön ja luovien alojen kulttuurikampus on valmis ottamaan vastaan ensimmäiset opiskelijat. Arabian kampus tuo yhteen eri kulttuurialojen tekijät.

Urbaani kulttuurikampus on ideoiden ja tarinoiden areena. Se jatkaa Arabian alueen taideteollista historiaa, luo rohkeasti uutta ja profiloi Arabianrannan kaupunginosaa Helsingin luovien alojen kaupunginosana.

Miten tähän on päästy?

Metropolian kampuksen kolmannessa vaiheessa peruskorjattiin vanha Taideteollisen korkeakoulun rakennus, noin 10 000 brm2, Metropolia Ammattikorkeakoulun opetuskäyttöön. Vanhojen rakennusten peruskorjausten yhteydessä löytyy yleensä aina jotain yllättävää, niin tälläkin kertaa. Myös rakennuksen toiminnassa olevan pohjaviemäri uusittiin suunnitellusti.

Peruskorjattaviin opetustiloihin sijoittuvat Metropolian elokuva- ja tv-, esitys- ja teatteritekniikan, viestinnän ja XR-designin opetustilat sekä Helsinki XR Center. Opetustilat koostuvat muun muassa luentosaleista, studioista ja muista tiloista.

Luovien tekijöiden kulttuurikampuksen kaltaisia projekteja tulee vastaan harvoin, mutta onneksi niitä tulee. SRV:n Projektipäällikkö Janne Helander kuvaa projektia erittäin mielenkiintoiseksi ja antoisaksi.


Uudistettuihin tiloihin haettiin särmää ja persoonallisuutta työ- ja materiaalivalinnoilla. Seitsemänkerroksien rakennus seisoo jykevien betonipilarien varassa, joten sisätiloihin voitiin puhkaista suuria, kerrosten läpi meneviä aukkoja, jolloin rakennukseen saatiin avaria kohtaamispaikkoja.
Betoni purettiin piikkaamalla ja piikkauksen jäljet haluttiin säilyttää valmiissa tiloissa. Myös suurin osa lattioista jäi betonipintaisiksi. Teollisen betonin ja rouheuden rinnalle tuli paljon luonnonmateriaaleja, kuten lasia ja puuta. Lopputulos on kiistämättä mielenkiintoinen ja inspiroiva.

Muun muassa rakennuksen ravintolatilasta on suora näköyhteys lasiseinän läpi radiostudioon, joten radiotuotannoilla on haluttaessa valmis yleisö näkökentässä. Kampuksen kesä kuluu uuteen rakennukseen tutustuessa ja syksyllä talo täytyy uusista opiskelijoista.

Share page

Samankaltaiset artikkelit