Lintuperspektiivi toi suunnitelmallisuutta

Kaupunkien kehittäjä

Lintuperspektiivi toi suunnitelmallisuutta

Kerran kuussa SRV:n Kehä I:n työmaalla Keilaniemessä otetaan ilmaherruus haltuun. Tällöin huipputehokkaalla kameralla varustettu pienoishelikopteri lähtee ilmojen teille. Rakentajalle kopterin käyttö luo ylittämättömän kokonaiskuvan.

Puolen päivän aikana minikopteri lentää yli työmaan – eli noin 300 metrin matkan – ja ottaa samalla pari tuhatta valokuvaa. Kehä I -työmaan projektipäällikkö Olli Sihvola kertoo, että minikopterille on määritetty tietyt kuvauspaikat, joihin se pysähtyy joka kerralla ottamaan kuvia.

”Kopteri pysähtyy yhdeksässä paikassa kuvia ottamaan. Kuvien pohjalta muodostuu todella hyvä yleiskuva työmaasta”, Sihvola kuvailee.

Sen jälkeen, kun kopteri on kuvannut työmaan, kuvien käsittelyssä menee 1-2 päivää. Näistä valokuvista muodostetaan 360° panoraamakuvat sekä erillinen pistepilviaineisto.

”Pistepilviaineisto on meidän tapauksessa noin 300 miljoonasta pisteestä koostuva pilvi, jossa jokaisella pisteellä on väri ja koordinaatti. Tämä pilvi muodostaa kolmiulotteisen mallin, josta voidaan mitata asioiden välisiä etäisyyksiä 10 sentin tarkkuudella.” Aineisto linkittyy maapallon koordinaatistoon, jolloin myös tarkka sijaintitieto saadaan määritettyä.

Kuvauksellinen työmaa

Suurin hyöty kuvista on viestinnällinen. Kun SRV:n väki kokoontuu Kehä I:n työmaakokoukseen, työmaapäällikkö Matti Reini esittelee työmaan panoraamakuvien avulla.

”Meillä on tuolloin tuoretta, juuri ennen työmaakokousta kuvattua kuvaa tarjolla”, hän kertoo. ”Tiedämme tarkalleen, mikä tilanne kulloinkin on työmaalla ja voimme suunnitella eteenpäin.”

Lintuperspektiivi auttaa päättämään, mihin työmaalla kannattaa rakentaa vaikkapa työmaatie tai ajoluiska. ”Pistepilvi mahdollistaa nopeat ja kätevät mittaukset”, Sihvola toteaa.

Esimerkiksi kun kesällä 2017 suunniteltiin tukimuureja työmaan kallioleikkaukseen, lähtötieto suunnittelua varten saatiin juuri kopterin kuvasatoa hyödyntämällä.

Jaa sivu

Tavoitteena on tuoda mahdollisimman paljon apua työskentelyyn uuden tekniikan ja työkalujen kautta.

Mittaa niin tiedät

Sihvola kertoo, että panoraamakuvat ovat laajemmin käytössä organisaation sisällä, sillä ne ovat selkeitä ja viimeisen päälle havainnollisia. Pointscenen tuottama pistepilvi on hivenen teknisempi ja monimutkaisempi työväline, joten se on etupäässä vain Sihvolan oman työnteon apuna. Sihvola toteaa, että pistepilvien tarkasteltuun on yksinkertaiset työkalut kyllä olemassa, mutta pistepilven käytön ja hyödyntämisen omaksuminen vie jonkin verran aikaa.

”Kun esimerkiksi saan sähköpostilla suunnittelijan tekemän betonirakenteen suunnitelman, asetan sen pistepilven päälle ja hahmotan heti, saako sitä rakennettua nykyjärjestelyillä.”

Minikopterin takana on Tietoa Finland Oy, joka tarjoaa ilmakuvausta osana yrityksen visualisointipalveluja. SRV:n työmaan ylilentoa ohjaa aina sama mies, eli Tietoa Finlandin ilmakuvauspalvelujen projektipäällikkö Janne Hirvonen.

Ensimmäisen kerran kopteri nousi ilmaan Kehä I:llä maaliskuussa 2017. ”Aika pian lentoaikataulu vakiintui sellaiseksi, että ylilento ja kuvaus tehdään noin kerran kuussa”, kertoo Sihvola.

Kopteri pääsi yllättämään

Sihvola osasi odottaa kopterista kelpo apuvälinettä suunnittelun tueksi, mutta toteaa silti, että odotukset ovat ainakin osittain ylittyneet.

”Yllättävän paljon kopterin ottamista kuvista on ollut hyötyä, kun ajattelee sitä, miten paljon kommunikaatio ja ymmärrys ovat parantuneet”, kertoo Sihvola, jolla on kosolti kokemusta tietomallikehityksestä.

Jaa sivu

Lue lisää

Samankaltaiset artikkelit