Lapinmäentien graniittilevyjä hyödynnetään uusissa julkisivuissa

Kaupunkien kehittäjä

Lapinmäentien graniittilevyjä hyödynnetään uusissa julkisivuissa

Helsingin Munkkivuoressa sijaitseva Lapinmäentie-hanke lähti vauhdilla liikkeelle akuussa mittavalla purku-urakalla. Tavoitteena on hyötykäyttää 95 prosenttia purkujätteestä.

Pohjola-talona tunnettu vanha päärakennus, eli A-torni jalustaosineen, jää paikalleen ja saneerataan. Muut osat puretaan suurelta osin kellarin pohjalaattaa myöten ja säilyvien tilojen kuten uima-allastilan osalta puiston tasoon asti, yhteensä lähes 45 000 neliö- metrin alueelta. Tontille nousee seuraavien vuosien aikana yhteensä 7 asuintornia.

Purku-urakan odotetaan valmistuvan kesällä 2018. Siihen mennessä alueelta on poistettu esimerkiksi betoni- ja tiilijätettä noin 130 000 tonnia.

”Vaikka purkujätettä ajetaan suurilla, 50 kuution konteilla, sitä ajetaan yhteensä yli 1 000 kuormaa”, pohtivat suunnittelupäällikkö Henri Nyroos ja projektipäällikkö Kimmo Hyry. Muita jätejakeita kertynee vajaat 20 000 tonnia.

”Julkisivun graniittilevyjä irrotetaan ehjänä noin 1 500 kuutiota. Niitä hyödynnetään säilyvän osan uusissa julkisivuissa ja pihalla porttiaiheessa”, kertoo Nyroos.

Suurimman osuuden purkujätteestä muodostaa betoni- ja tiilijäte, joka murskataan ja käytetään erilaisissa maanrakennuskohteissa. Hankkeen alussa tutkittiin mahdollisuutta hyödyntää purkujätettä paikan päällä, jolloin kuljetusten tarvetta olisi voitu vähentää. Ongelmaksi muodostui lopulta tontin logistiikka ja aikataulu. Ahtaalla alueella ei ole tilaa varastoida mursketta tarpeeseen asti.

Purkuprosessissa lajitellaan materiaalit jatkokäsittelyn mukaan. Raudat erotellaan betonista ja betonimateriaali pulveroidaan, magnetoidaan ja kuormataan. Ongelma- ja asbestijäte toimitetaan Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:lle. Metallit menevät kierrätykseen Kuusakoski Oy:lle, samoin puhdas puu ja rakennusjäte. Purku-urakoitsija raportoi ja toimittaa siirtoasiakirjat SRV:lle viikoittain.

Juttu on alunperin julkaistu vuoden 2017 vuosikertomuksessa

Jaa sivu

Lue lisää

Samankaltaiset artikkelit