Lähettirobotti tuo ostokset kotiovelle Kalasataman asuintornissa.

Asuminen

Lähettirobotti tuo ostokset kotiovelle Kalasataman asuintornissa.

Syyskuun viimeisestä viikosta alkaen kauppakeskus REDIn käytävillä on voinut nähdä pienen itsenäisesti pyörillä kulkevan robotin. Sen tehtävänä on kuljettaa tilauksesta annoksia K-Supermarketista tornitalo Majakkaan. Asiakkaat voivat tehdä tilauksen talon omasta Asumi-palvelusta tietokoneella tai mobiililaitteella, ja kuljetusrobotti vie ostokset asiakkaalle kotiovelle tai toimituspisteeseen talon yhteisiin tiloihin.

Kyseessä on Kalasatamassa käynnissä oleva robottikuljetuskokeilu, jonka toteuttaa teknologiayhtiö Dimalog yhteistyössä Omronin kanssa sekä palvelumuotoilutoimisto Muotohiomo. Kokeilua koordinoi Forum Virium Helsinki yhteistyökumppaneinaan SRV ja KONE. SRV on mukana Majakan asukkaille suunnattujen asumisen palvelujen puitteissa ja KONE tarjoaa hissirajapinnat lähetin liikkumiseen Majakassa. Mukana tärkeänä kumppanina on myös REDIn K-Supermarket, joka pääsee kokeilemaan robolähettiä osana omaa toimintaansa.

Kokeilussa testataan, miten robotit voivat helpottaa viimeisten metrien kuljetushaasteita urbaanissa arjessa. Ajatuksena on kokeilla kiinnostavia uusia palveluja, jollaisia ei vielä ole markkinoilla.

Robotit arjen apuna

Voisivatko robotit olla osa asumisen palveluja? Nyt toteutettava kokeilu on esimerkki asumiseen yhdistettävistä palveluista, jotka voivat olla arkipäivää tulevaisuudessa. Kokeilussa käytettävä teknologia on jo yleisesti käytössä olevaa, ja kustannuksiltaan sellaista, että Kalasataman tornien kaltaisissa paikoissa robottipalvelu voitaisiin ottaa käyttöön jo nyt.

REDI:stä löytyy palveluiden tarjoajia ja torneista riittävä määrä niiden käyttäjä. Liikkuminen torneissa on esteetöntä ja asuintorneista löytyy jo vaadittava teknologia älyhisseineen, joten reunaehdot robottipalveluiden käyttöönotolle täyttyvät.

”Kaikki kokeilussa käytettävä teknologia on jo tuotannossa. Asum-1:n alustana käytettävä LD60 –kuljetusrobottimme maksaa noin 30 tuhatta euroa. Toki ohjelmistot ja muu tuovat mukanaan lisäkustannuksia, mutta kun toiseen vaakakuppiin asetetaan robotista saatava ilo ja hyöty, niin lähes 300 asunnon taloyhtiölle kuljetusrobotin aiheuttama kustannus ei ole suuri,” kertoo Omronin edustaja Esa Korhonen.

”Kalasataman torneja suunniteltaessa tornien asukkaat ja heidän elämäänsä helpottavat uudenlaiset palvelut ovat olleet suunnittelun keskiössä. Tiivis kaupunkikeskus on otollinen alusta uusille innovaatioille ja hienoa nähdä, että täällä kokeillaan rohkeasti uutta”, SRV:n asumisen palveluiden kehityspäällikkö Lotta Toivonen kertoo.

REDIssä robotti kulkee ohjelmoitua reittiä käytävillä ja etenee hissiin, ja sieltä perille asukkaalle. Kokeilun aikana se tarvitsee reitin varrella vielä avustajan avaamaan ovia, mutta hississä se pystyy kulkemaan omin päin.

“REDIn kauppakeskus ja Majakka tarjoavat hyvän ympäristön kokeilulle. On hienoa saada käytännön oppeja siitä, miten älykkäät hissit voivat olla osa autonomista liikkumista kaupunkiympäristöissä, tarjoten asukkaille parempia palveluita arjen sujuvoittamiseksi. Kokeilun kautta saamme yhdessä eri tahojen kanssa testata tulevaisuuden palvelukonsepteja, joissa turvallinen ja sujuva liikkuminen on keskiössä”, toteaa KONEen Mirva Nevalainen, Head of Partner Operations.

Asukkaat mukana kehittämässä

Kokeilussa tärkeässä asemassa ovat olleet tornitalo Majakan asukkaat, joita haettiin palautetta jo kokeilun varhaisessa vaiheessa. Palautetta tuli runsaasti ja sitä hyödynnettiin kokeilun suunnittelussa. Asukaskyselyssä kokeiltava palvelu nähtiin erityisen hyödyllisenä sairastumisen, etätyön, juhlien ja kiireisten hetkien aikana.

“Olemme majakkalaisina ylpeitä siitä, että saamme olla mukana kokeilemassa jotain uutta ja ainutlaatuista. Onhan Majakka ainutlaatuinen asuintalo Suomessa, joten on luontevaa, että olemme mukana robottikokeilussa ja pääsemme nauttimaan uudesta kokemuksesta. Toivomme, että kokeilusta saadut hyvät kokemukset auttavat tulevaisuudessa kehittämään vastaavia palveluita”, kertoo Jari Ojala, Asunto Oy Helsingin REDIn Majakan hallituksen puheenjohtaja.

Robottikokeilu jatkuu Kalasatamassa vielä hetken, joten jos haluat nähdä Asumi-1:n tositoimissa, niin varmimmin tapaat robotin REDIn K-Supermarketin palvelutiskin läheisyydessä sijaitsevalta latausasemalta, jossa Asum-1 viettää taukohetkensä.

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit