Kunniatohtori Alpo Halme on ääneneristyksen ja akustiikan uranuurtaja

Asuminen

Kunniatohtori Alpo Halme on ääneneristyksen ja akustiikan uranuurtaja

Arkkitehti ja tekniikan kunniatohtori Alpo Halme on suomalaisen ääneneristyksen ja akustiikan isä. Hänen suunnittelutyönsä tuloksista pääsee nauttimaan niin eri puolilla Suomea kuin maailmallakin – muun muassa Uutta-Seelantia myöten, jossa Halme on suunnitellut lentokoneiden suihkumoottorien koekäyttölaitoksia.

– Ne olivat erikoisuuksia, joita olen suunnitellut useammassa eri maassa. Jossain vaiheessa meillä oli niihin oikein monopoliasema, Halme kertoo.

Halme on suunnitellut akustiikkaa ja ääneneristystä Uuden-Seelannin lisäksi muun muassa Kanadassa, Argentiinassa, silloisessa Neuvostoliitossa, Virossa ja Ruotsissa. Taidonnäytteistä löytyy esimerkiksi suurhalleja, joissa on järjestetty monenlaisia tapahtumia.

Suomessa Halmeen kädenjälki näkyy erityisesti pääkaupunkiseudulla.

– Olen tehnyt tv-studioita, täydelliset radiotilat, teattereita ja tuhansia asuintaloja ja korjannut Finlandia-talon salia, Halme listaa.

– Kun seisoo Helsingin keskustassa, on vaikea löytää näkymää, jossa ei olisi mukana minun suunnittelemiani rakennuksia.

Akustiikka ja ääneneristys kulkevat tiukasti käsi kädessä. Halme on ollut vahvasti vaikuttamassa Suomen nykyisiin ääneneristysmääräyksiin ja -ohjeisiin vuodelta 1985 sekä vaatimustason kiristämiseen vuonna 1998.

– Suomen ensimmäiset viralliset ääneneristysmääräykset laadittiin vuonna 1975. Ne olivat samat kuin Rakennusinsinööriliiton aikaisemmat normit. Näitä määräyksiä noudatettiin vuoteen 1985 asti, jolloin ne ulotettiin koskemaan myös muita kuin asuinrakennuksia. Itse olin sitä vastaan, että valtio sanelisi, millaiset ääneneristystasot muissa rakennuksissa pitäisi olla. Esimerkiksi koulurakennusta ei voi tehdä niin, sillä siellä on niin monenlaista toimintaa, Halme kertoo.

– Määräykset uusittiin vuonna 1998 ja silloin niistä jäivät pois kaikki muut rakennukset paitsi asuinrakennukset. Muissa oli vain ohjearvot. Asuinrakennusten määräyksiä kiristettiin ja esimerkiksi kerrostaloasuntoihin ja rivitaloasuntoihin tuli samat desibelirajat.

Suomessa ääneneristykselle on tiukemmat vaatimukset kuin missään muussa maassa. Se ei kuitenkaan välttämättä riitä, sillä Halmeen mielestä alasta on tietoa, mutta käytännön osaamista ei.

– Akustiikkaan ja ääneneristykseen ei ole enää opetusta TKK:n arkkitehtiosastolla, joten osaaminen on heikkoa. Olen itse opettanut myös lvi-alan ammattilaisia, mutta tällä hetkellä heitä ei tietojeni mukaan kouluteta. Se on ongelma.

Halme täytti viime vuonna 90 vuotta. Hän on muun muassa toiminut 25 vuotta Teknillisen korkeakoulun arkkitehti- ja rakennusosaston akustiikan erikoisopettajana, ja vuonna 1988 oppilaitos myönsi hänelle tekniikan kunniatohtorin arvon. Vuonna 1964 hän perusti Arkkitehtitoimisto Alpo Halme Oy:n, jonka hän myi pari vuotta sitten Vahanen-konsernille. Työt jatkuvat silti.

– Olen mukana erilaisissa projekteissa silloin, kun minua tarvitaan. Tuntuu hyvältä, että yritykseni toiminnalle saatiin jatkoa.

Jaa sivu

Tutustu kohteisiimme

Samankaltaiset artikkelit