Kiinteistön hiilijalanjälki haltuun elinkaarimallilla

Rakentaminen palveluna

Kiinteistön hiilijalanjälki haltuun elinkaarimallilla

Kiinteistöjen kunnosta, energiatehokkuudesta ja hiili- jalanjäljestä pitää huolehtia koko elinkaaren ajan.

Pienipäästöiset ajokit käyvät nyt kitkatta kaupaksi, mutta vanha dieselauto on omistajalleen liki murheen- kryyni. Vastaava markkinamuutos on edessä myös kiinteistösektorilla. Siksi kiinteistöjen kunnosta, energiatehokkuudesta ja hiili- jalanjäljestä pitää huolehtia koko elinkaaren ajan.

Moni on jo tottunut vaihtamaan ajopeliään muutaman vuoden välein modernimpaan ja aiempaa pienipäästöisempään malliin. Vaikka valintamme voi tuntua vapaalta, sitä ohjaavat yhä enemmän auton päästöt, ympäristökuormitus ja käyttökulut. Sama trendimuutos on SRV:n energia- ja elinkaaripalveluista vastaavan johtajan Jere Pirhosen mukaan kiihtymässä myös kiinteistöalalla. Kiinteistöjen arvo määräytyy tulevina vuosina paitsi yleiskunnon myös energiatehokkuuden ja hiilijalanjäljen perusteella.

Ohjurikin on Pirhosen mukaan selvä. Kiinteistösektori käyttää paljon energiaa ja tuottaa liki kolmanneksen CO2-päästöistä.

”Tavoitteemme on päästä hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä, joten edessä on vielä kosolti työtä”, Pirhonen muistuttaa.

Elinkaarimalli avuksi

Alan asiantuntijan mukaan muutos pakottaa panostamaan paitsi kiinteistöjen energiatehokkuuteen myös niiden ennakoivaan ylläpitoon ja huoltoon. Yksi toimiva ratkaisu löytyy elinkaarimallisesta rakentamisesta ja siihen liittyvästä huoltovastuusta. Kun kiinteistö ja sen kunnossapito jäävät esimerkiksi 10-20 vuoden sopimuksella rakentajan vastuulle, on myös energiatekninen päivitystyö ja hiilijalanjäljen kutistaminen osaavissa käsissä.

”Elinkaarisopimus velvoittaa rakentajan huolehtimaan laadusta, toimivuudesta ja energiatehokkuudesta pitkäjänteisesti ja ennakoivasti. Sitä on toistaiseksi hyödynnetty lähinnä julkisessa rakentamisessa, mutta sille on sijansa myös yksityisellä sektorilla”, Pirhonen muistuttaa.

Elinkaarimallista on iso apu myös ikääntyvän kiinteistökannan kunnossapidossa ja etenkin isoissa energiainvestoinneissa, joissa vanhaa tekniikkaa korvataan vähäpäästöisemmillä ja käyttökustannuksiltaan edullisemmilla vaihtoehdoilla. Uusien energianjärjestelmien ja päivitetyn talotekniikan myötä myös sisäolosuhteita voidaan ohjata niin, että olosuhteet ovat käyttäjälle jatkuvasti tasaiset ja miellyttävät.

”Auto on aina helppo vaihtaa kokonaan uuteen ja pienipäästöiseen. Kiinteistöissä on sen sijaan edettävä pienemmin askelin ja päivitettävä tekniikkaa ja kokonaisuutta pala palalta paremmaksi. Tässä elinkaarimalli on iso apu”, Pirhonen selvittää.

 

Artikkeli on julkaistu alun perin Rakennuslehden ja Helsingin Sanomien lukijoille jaetussa Rakennusteollisuus RT:n natiiviliitteessä 2.6.2020.

Share page

Haluatko tietää lisää energia- ja elinkaaripalveluistamme? Ota yhteyttä!

Jere Pirhonen

Jere Pirhonen

Johtaja, energia- ja elinkaaripalvelut

jere.pirhonen@srv.fi050 4403 779
Energia- ja elinkaaripalvelut

Energia- ja elinkaaripalvelut

Tulevaisuuden kestävä rakennuskanta syntyy tämän päivän fiksuista valinnoista. Suunnittelemme, rakennamme ja ylläpidämme energiatehokkaita ja hiilineutraaleja rakennuksia.

Read more
Pressin energiajärjestelmä pienentää hiilijalanjälkeä – ja takaa mukavat työskentelyolosuhteet

Pressin energiajärjestelmä pienentää hiilijalanjälkeä – ja takaa mukavat työskentelyolosuhteet

Read story

Samankaltaiset artikkelit