Kesä raksalla. Miten helteeseen kannattaa varautua?

Vastuullisuus

Kesä raksalla. Miten helteeseen kannattaa varautua?

Kesää ja hellettä on jo takana monta viikkoa, vaikka eletään vielä alkukesää. Me kaikki varmasti iloitsemme tästä uskomattoman upeasta kesäsäästä, varsinkin kun useimpien meidän lomat ovat juuri alkaneet tai ovat juuri alkamassa.

Monessa paikassa työt jatkuvat silti keskeytyksettä läpi koko kesän. Erityisesti ulkosalla työskenteleville ympäröivä valo ja lämpö ei ole pelkkä siunaus, vaan kuumuuteen täytyy varautua. Tässä kuumuudenkestovinkit SRV:n rakennustyömailta. Saa ja kannattaa käyttää myös mökkitalkoissa ja pienemmissä projekteissa.

Kolme vinkkiä helletyöskentelyyn ulkona:

  1. Älä hötkyile: Elimistöllä kestää sopeutua kuumaan, joten työskentele kevyemmin ensimmäisinä kuumina päivinä. Muista myös pitää taukoja ja selvitä mahdollisuutta tehdä työtä varjossa päivän kuumimpaan aikaan. Helteisen työpäivän jälkeen elimistön on annettava palautua kunnolla ja panostettava hyvään yöuneen.
  2. Syö ja juo: Juo pitkin päivää ja muista myös syödä. Elimistö tarvitsee nestettä, energiaa ja suoloja.
  3. Pukeudu oikein: Suojaa iho ja silmät auringolta kevyillä ja väljillä vaatteilla ja aurinkorasvalla. Muista, ettei helle ei ole syy työskennellä ilman tarvittavia turvavarusteita.

Muista riittävä suojavaatetus helteessä

Rakennustyömaalla on käytettävä helteessäkin pakollisia rakennustyömaan suojaimia eli suojakypärää (joka itseasiassa vähentää lämpökuormaa!), silmiensuojausta (silmäsuojaimien UV-suojaus suojaa myös helteeltä) sekä riittävää näkyvää suojavaatetusta esim. näkyvä T-paita (näkyvä varoitusvaatetus lk.2 tms.), housut oltava aina alle polven ulottuvat (ei shortseja!) sekä turvajalkineita. Pikitöissä tai vastaavissa on kuitenkin oltava aina pitkähihainen paita ja – housut kuumaroiskeilta suojautumiseksi.

Näitä pukeutumisohjeita kannattaa soveltaa monessa muussakin työssä, riittävät turvavarusteet ja muutenkin riittävä pukeutumien suojaavat ainakin ihoa palamiselta helteessä.

Helleajan työskentelystä

Helle ja työskentely kuumassa kuormittavat elimistöä monin tavoin ja altistavat päänsärylle, huimaukseen, heikotukseen ja pahoinvointiin sekä niistä aiheutuviin työtapaturmiin.

Siksi työn lomaan on järjestettävä mahdollisuus taukoihin erityisesti silloin, kun työ on yhtäjaksoisesti kuormittavaa tai yhtäjaksoista paikallaoloa vaativaa. Tällöin tulee sallia myös lyhytaikainen poistuminen työpisteestä.

Rakennustyömaalla työnantajan velvollisuutena on huolehtia teknisin toimenpitein siitä, että lämpötila työpaikalla pysyy alle +28º C ulkoilman lämpötilan ollessa alle 25 C. Jos työpaikan ilman lämpötila teknisistä toimenpiteistä huolimatta ylittää +28º C helteen vuoksi, on työtä ryhdyttävä keventämään lyhentämällä työntekijöiden altistusaikaa lämpörasituksessa.

Altistusajoiksi ovat kevyissä ja keskiraskaissa, pakkotahtisissa töissä vakiintuneet 50 min/h alle +33º C:n lämpötilassa ja 45 min/h yli +33º C:n lämpötilassa. Työtä siis tauotetaan 10 – 15 min/h.

Tätä suuremmissa lämpötiloissa ja raskaissa ruumiillisissa töissä on ryhdyttävä erityisiin suojelutoimiin. Tällaisia ovat työntekijän lämpösairausriskin selvittäminen, erityisen suojavarustuksen käyttäminen ja usein toistuva työn tauottaminen. Ensisijaisia ovat ilmanvaihtoon ja lämpölähteiden eristämiseen liittyvät tekniset ratkaisut.

Myös näitä ohjeita kannattaa noudattaa omissa kesäprojekteissa. Virkeänä työ sujuu paremmin ja turhilta väsymyksen aiheuttamilta vahingoilta vältytään. Näiden neuvojen myötä hyvää kesää kaikille koti- ja mökkinikkareille sekä muille ulkosalla työskenteleville!

 

 

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit