Kehitysinsinöörin kissanpäivät

Kaupunkien kehittäjä

Kehitysinsinöörin kissanpäivät

Kehitysinsinöörin näkökulmasta pääkaupunkiseudulla tapahtuu paljon kutkuttavaa myllerrystä. Redi ja Länsimetro saavat oikeutetusti kokonsa puolesta paljon palstatilaa, mutta merkittäviä muutoksia tapahtuu pitkin karttaa. Leka vierailee rapistuneilla ostareilla, liikenteen solmukohtiin syntyy uudenlaista elämää ja tornitalot kielivät maailman metropoleista tutun elämäntyylin rantautumisesta Suomeen.

Pääkaupunkiseudulle nousee lähivuosina useita korkeita tornitaloja

Kaupunkikuva monipuolistuu, mistä kirjaimellisesti näkyvin esimerkki on tornitalot. Yksi niistä on jo kohonnut Espoon Niittykumpuun. 24-kerroksinen Niittyhuippu on Espoon korkein asuinrakennus. Nähtäväksi jää, kuinka kauan 90 metriin kurkottava Niittyhuippu saa pitää harteillaan Espoon korkeimman rakennuksen viittaa, sillä SRV suunnittelee yli satametrisiä taloja Espoon Keilaniemeen.

Pieniä kauppakeskuksia nousee liikenteen uusiin solmukohtiin

Länsimetro on puhaltanut uutta eloa tulevien pysäkkiensä ympäristöön. Niittyhuipun tulevat asukkaat voivat laskeutua kodeistaan suoraan kauppakeskus Niittyyn, jonka olemme rakentaneet Niittykummun metroaseman välittömään läheisyyteen. Niitty on esimerkki liikenteen solmukohtaan luodusta tehokkaasta 5000-neliöisestä kauppakeskuksesta, joka tähtää ihmisten tavallisen arjen helpottamiseen.

Vanhat ostarit katoavat kartalta yksi kerrallaan

Liiketilakiinteistön elinkaari on noin 20 vuotta. Tiensä päähän on tullut ja on tulossa lukuisia 80- ja 90-luvun ostareita, joiden toiminnallisuudet eivät enää kohtaa nykypäivän tarpeita. Purettava ostari löytyi myös Niittykummusta, jossa puskutraktori vartoi Niittytoria vielä sen aikaa, että uusi Niitty ehti valmistua.

Keravastakaan ei kehtaa enää vitsailla

Keravalla on käynnissä komea kasvojenkohotus. Keskustan ytimen paras kauppapaikka, Aleksintorin kortteli, rakennetaan uudelleen. Osa kiinteistöistä ehti seisoa aikansa tyhjillään. Nyt purettujen kiinteistöjen tilalle kävelykadun varteen nousee kauppakeskus Karuselli. Se tuo avautuessaan vuonna 2018 Keravalle kaivattua modernia liiketilaa ja erikoiskaupan palveluita. Vuoteen 2022 mennessä Karusellin kylkeen nousee viisi uutta asuinkerrostaloa. Keravalaisille on luvassa moderni ja viihtyisä keskusta.

Pala vanhaa talteen

Kun leka kumahtaa ensimmäisen kerran purettavan kiinteistön kylkeen, ymmärtää ettei rakennetussa ympäristössä mikään ole pysyvää. Keravan keskustan purkutilaisuudessa oli paljon katsojia, jotka todistivat elinympäristönsä mylläystä. Kuka haikeana, kuka huokaisi ”vihdoin”. Fiksu säästää merkkejä menneestä seuraavillekin sukupolville. Karuselli kunnioittaa nimellään sitä, että suomalainen tivolitoiminta syntyi 1800-luvulla juuri Keravalla.

Jaa sivu

Lue lisää

Samankaltaiset artikkelit