Kalasatamassa taide tukee alueen identiteettiä

Asuminen

Kalasatamassa taide tukee alueen identiteettiä

Kalasatama on tunnettu paitsi tornitaloistaan, myös mittavasta julkisesta taiteestaan. Sattuman kaupalla taiteet eivät kuitenkaan ole Kalasatamaan rantautuneet. Taustalla on vuosien yhteistyö eri alojen toimijoiden kanssa. Koordinaattorina Kalasataman taiteessa toimii taiteilija, arkkitehti Kaisa Berry.

”Työni on ymmärtää ja yhdistää eri tahojen tarpeet sekä luoda inhimillistä, toimivaa ja kaunista kaupunkitilaa”, kiteyttää taidekoordinaattori Kaisa Berry työtään.

Kaisa Berry on ollut mukana tekemässä myös Arabianrannan eteläosan taiteen yleissuunnitelmaa vuonna 2007. Arabianranta on ollut suomalaisen taiteen koordinoinnin pioneerityö. Sen visioinut taiteiden tohtori Tuula Isohanni on toiminut myös Kalasataman taidehankkeen neuvonantajana. Kalasataman taidekoordinointi on tehty tiiviissä yhteistyössä alueen suunnittelusta vastaavan Helin & Co arkkitehtitoimiston, Helsingin kaupungin ja tilaajan SRV:n kanssa.

”Heillä on kaikilla taiteen suhteen erilaisia toiveita, haaveita ja pelkoja, jotka on kartoitettava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa”, Berry kertoo.

Aivan aluksi taiteelle laadittiin tavoitteet sekä taiteen oma strategia haastatteluilla ja työpajatyöskentelyllä yhdessä hankkeen keskeisten päätöksentekijöiden kanssa. Berry sanoo, että isoissa hankkeissa on lukuisia osapuolia, joiden tarpeet koordinaattorin on huomioitava: arkkitehtejä, rakennuttajia, taiteilijoita ja edelleen alueen asukkaita sekä muita kaupunkilaisia, joita taide viime kädessä palvelee.

Tavoitteiksi työryhmä asetti alueen eri tarinoiden kertomisen. Aiheiksi nousivat meri, urbaanius ja teollinen rosoisuus. Taiteen tehtäviksi määrittyivät alueen kokonaisidentiteetin tukeminen sekä hyvän olon, riemun, energian ja oivalluksen huippukokemuksien luominen.

”Erityisesti tärkeää meille oli, että ihmiset voisivat kokea ylpeyttä ja omistajuutta alueestaan taiteen kautta.”

Tähän mennessä käytettyjä taiteen hankintamuotoja ovat olleet kansainvälinen kutsukilpailu 2016-2017 sekä suorat luonnostilaukset eri tekijöiltä. Kutsukilpailuun osallistuivat David Batchelor UK, HC Berg, Oona Tikkaoja, Jussi Niva, Merja Puustinen ja Andy Best sekä Marco Casagrande. Jatkossa taiteilijoille tulee avoin haku jokaisen tornitalon taiteen hankinnasta.

Ensimmäisenä valmistuneen tornitalo Majakan taiteesta vastasi keramiikkataiteilija Heini Riitahuhta keramiikkateoksellaan Merimaisema, ja parhaillaan rakenteilla olevaan asuintorni Loistoon taidetta tuo muotoilija Inni Pärnänen, jolta on tulossa Loiston aulaan laserleikatusta vanerista taivutettava teos Kesä.

”Alueelle tulee myös muita tekemisen tapoja: osallistavaa taidetta ja urbaania kaupunkilaisuuteen ja kaupunkiaktivismiin liittyviä vapaampia hankkeita. Ne kaikki rikastavat alueen kokemusta”, Berry kertoo.

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit