Kalasataman vinkit herkkusuille

Asuminen

Kalasataman vinkit herkkusuille

Kalasatamasta tulee valmistuttuaan Helsingin uusi musta – siltä ainakin näyttää, kun seuraa alueen varalle tehtyjä suunnitelmia. Rakentaminen on vielä kesken, mutta Kalasatama tarjoaa jo nyt monenlaisia palveluita. Kulttuuri-, tapahtuma- ja ruokatarjonnan osalta keskipiste on Teurastamo. Kokosimme yhteen alueen parhaita vinkkejä hyvästä ruoasta ja juomasta nauttiville.

Tukkutorin Kala: Kysy kalamestarilta, mitä hän suosittelee tänään

Viime vuoden huhtikuussa toimintansa aloittanut Tukkutorin Kala on jo ehtinyt tehdä lähtemättömän vaikutuksen asiakaskuntaansa.

– Monet asiakkaat ovat kertoneet kalansyönnin lisääntyneen selvästi sen jälkeen, kun avasimme ovet vajaa vuosi sitten. Laatu ja tuoreus ovat meille kaikkein tärkeimpiä, siksi on tärkeää myydä tavaraa nopeasti eikä seisottaa tiskissä. Esimerkiksi monet huippukeittiömestarit hakevat kalansa meiltä, kalamestari ja toimitusjohtaja Karl ”Kala-Kalle” Huttunen kertoo tyytyväisenä.

Tukkutorin kalasta saa kalatiskin antimien lisäksi lounasta sekä lounasajan ulkopuolella kahvia, kalaleipiä ja kylmiä herkkulautasia. Lisäksi se toimii myös lähimpänä myyntipaikkana naapurissa sijaitsevalle Leipomo Väyryselle. Myös iltaravintolatoiminta alkaa pian.

Kalakauppa naapurissa tuntuu pieneltä luksukselta etenkin, kun siellä käsitellään ja savustetaan kalat omin käsin. Huttunen neuvookin kysymään kalamestarilta reippaasti suosituksia parhaan mahdollisen kokonaisuuden saamiseksi.

– Meiltä saa muun muassa reseptejä ja monia oheistuotteita sekä valmiita kokonaisuuksia esimerkiksi juhliin.

The Helsinki Distilling Company: Helsingin ensimmäinen viskitislaamo

Suomalainen viski ja gin ovat kovassa nousukiidossa, jonka yhtenä ajurina on The Helsinki Distilling Company. Tisleitä valmistetaan, pullotetaan ja myös maistatetaan ja tarjoillaan Kalasataman Teurastamolla rakennuksessa, joka on aikaisemmin palvellut muun muassa lihapulla- ja saippuatehtaana.

– Valmistamme muun muassa korkealaatuista giniä, viskiä, applejackia ja muita tisleitä. Viime vuonna hankimme suuremman tislaimen aiemman rinnalle, joten pääsemme lisäämään tuotantokapasiteettia reilusti. Tämän vuoden aikana valmistusmäärä tulee olemaan kaikkiaan arviolta 50 000 litraa, kertoo markkinointipäällikkö Taina Tengvall.

Tengvall kehuu alueen yritysten yhteishenkeä, jonka voimin tehdään tiivistä yhteistyötä. Alueella järjestetään monenlaisia tapahtumia ja esimerkiksi Jädelino-jäätelötehdas on tehnyt tislaamon lonkeroon pohjautuvan sorbetin.

– Kalasatamalla on ihanteellinen sijainti, pienyritystoiminta on vilkasta ja lähivuosien kehitys hyödyttää paitsi yrittäjiä, myös alueen asukkaita, Tengvall uskoo.
– Tislaamon tilat ovat herättäneet pääkaupunkilaisissa kiinnostusta. Tislaamon kanssa samojen seinien sisällä on myös cocktailbaari ja ravintola. Niiden lisäksi sisälle pääsee kurkistamaan ohjatuilla tislaamokierroksilla. Tiloja on mahdollista käyttää myös yksityistapahtumiin, aina päiväkokouksista suuriin iltajuhliin.

The Helsinki Distilling Company on Helsingissä ensimmäinen tislaamo yli sataan vuoteen, ja viskitislaamona ensimmäinen laatuaan.

Jädelino: Italialaishenkistä jäätelöä merellisissä tunnelmissa

Moni Italiassa reissannut jää kotiinpaluunsa jälkeen kaipaamaan italialaista jäätelöä. Pääkaupunkiseudulla ei tarvitse enää kaivata turhaan, sillä lähestulkoon samaa tavaraa on tarjolla Kalasatamassa: tuoreet artesaanijäätelöt ilman pakastusta tuovat herkkusuille tuulahduksen aitoa Italiaa! Jädelinoa pyörittää suomalais-italialainen pariskunta – ja menossa mukana on toisinaan myös italialaisia sukulaisia.

– Perustimme Jädelinon vuonna 2013 ja päädyimme Teurastamolle meren äärelle ja kantakaupungin kupeeseen. Sijainti on meille ideaalinen, kertoo Tiina Karhu, joka omistaa Jädelinon yhdessä puolisonsa Valerion kanssa.

Keväällä ja syksyllä Jädelinon aukioloajat ovat tiukemmat, ja talvella ovet ovat lukossa pidemmän ajan. Sen sijaan kesällä jätskille pääsee lähes koska tahansa. Italialaista jäätelöä on usein tarjolla myös erilaisissa tapahtumissa sekä Teurastamolla että sen ulkopuolella.

– Meillä on jo noin 100 erilaista jäätelömakua, joista omia suosikkejamme ovat pistaasi, hasselpähkinä, italialainen vanilja, amarena tai stracciatella. Ja jos eri makuja haluaa sekoittaa, kerromme mielellämme yhteen sopivista pareista!

Leipomo Väyrynen: Leipää perinteitä kunnioittaen

Leipomo Väyrynen avasi ovensa Kalasatamassa vuonna 2013, mutta sen juuret ovat vuodelta 1908. Pitkät perinteet näkyvät myös leipomon toiminnassa.

– Tiemme Kalasatamaan alkoi alan vaihdolla, sillä halusimme jatkaa suvun pitkiä perinteitä, kertoo muun muassa myynnistä vastaava Rouva Leipuri Nina Väyrynen.

– Perinteiseen tapaan leivoituista leivistä ja leivonnaisista on tullut helsinkiläisten suosikkeja. Juureen leivottu leipä, hiivattomuus ja luomu ovat ehdottomasti tätä päivää.

Leipomolla ei ole omaa myymälää Kalasatamassa. Alueen yrittäjien yhteistyö toimii kuitenkin hyvin, sillä Tukkutorin Kala myy heidän leipiään ja Ravintola Palema munkkeja. Lisäksi tuotteita saa esimerkiksi pääkaupunkiseudun marketeista.

– Olemme myös mukana Teurastamon yrittäjissä ja osallistumme alueella järjestettäviin tapahtumiin. Kalasatama on meille hyvä alue: olemme kaupunkilaisia, ja sijainti ja hyvät kulkuyhteydet ovat meille tärkeitä.

Teurastamon Portti: Laadukasta lihaa ruokapöytään

Tuoreus ja laadukkuus ovat Teurastamon yritysten avainsanoja – niin myös Teurastamon Portin liha- ja leikkelemyymälässä ja ravintolassa. Myytävät tuotteet tulevat suoraan vieressä olevasta omasta lihatukusta, Lihakauppa Roslundista. Lihatukku avattiin Teurastamon alueelle jo vuonna 1987, ja myymälä vuonna 2012.

– Tämä on myymälälle ja ravintolalle looginen sijainti, kun tukku on aivan vieressä. Lisäksi toimitusjohtajallamme oli ollut jo pitkään haaveena perustaa bistro-tyyppinen myymälä, joita hän oli nähnyt ulkomaanmatkoillaan, kertoo Roslundilla 11 vuotta työskennellyt Satu Honkanen.

Lounas- ja lista-annosten tähdeksi on noussut Rosburger, joka on menestynyt myös erilaisissa kilpailuissa. Yksi salaisuus burgerien maun takana on se, että ne valmistetaan hiiligrillissä.

Myymälässä ja ravintolassa on kuhinaa ympäri vuoden, ja kesäisin täyttyvät myös terassit. Teurastamon Portti osallistuu myös alueen tapahtumiin.

Harvalla suomalaisella on lihamyymälää naapurissa. Honkanen neuvookin ottamaan tilanteesta kaiken irti tulemalla paikan päälle tutustumaan tarjontaan ja kyselemään vinkkejä.

– Samalla voi nauttia virvokkeista, hyvästä ruoasta ja Teurastamon alueen tunnelmasta. Teurastamon pihassa on kaikkien käytettävissä oleva grilli, joten ostetut lihat voi vaikka grillata heti.

Stadin panimo: Pienpanimo-olutta naapurista

Pienpanimo-oluet ovat vakiinnuttaneet paikkansa oluen ystävien laseissa. Helsingissä on useampikin pienpanimo, joista yksi toimii kasvavalla Kalasataman alueella. Stadin panimossa tuotetaan vuosittain 150 000 litraa olutta.

– Panimomme on aika pieni ja työntekijöitä on yhteensä kuusi. Toimimme ennen Kalasataman teollisuusalueella, ja kun uudelleenkaavoitus alkoi, halusimme päästä idylliseen vanhaan Kaasutehtaaseen, kertoo myyntipäällikkö Ingrid Viertola.

Panimon yhteydessä on myös panimobaari ja terassi, joissa voi nautiskella oluita ajan kanssa. Lisäksi oluita tulee myyntiin panimon pian avattavaan omaan olutkauppaan. Baarin valikoimissa on yli 100 olutta, joista osa on itse pantuja ja osa maahantuotuja.

– Panimon toimintaan pääsee tutustumaan panimokierroksilla. Lisäksi järjestämme myös tastingeja, joissa pääsee maistelemaan erilaisia oluita. Ja tietysti olemme mukana suurimmassa osassa alueen tapahtumista.

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit