Kalasataman tornien Loisto harjakorkeudessa

Asuminen

Kalasataman tornien Loisto harjakorkeudessa

Kalasataman torneista järjestyksessä toisena rakenteille lähtenyt Loisto on betonirungon osalta saavuttanut harjakorkeuden. Katto saa vielä vesieristyksen ja pintarakenteet tavoitellen näin taivasta lopulta liki 124 metrissä. Vesikaton holvin valuun upposi terästä noin 23 000 kg.

Harjakorkeuteen edenneessä rungossa ydinkuilun ja holvien perässä seuraa julkisivuasennus hieman alemmissa kerroksissa. Samalla tornitalon sisällä talotekniset työt etenevät rakentamisen eri vaiheisiin sovitettuina.

Koska rakentaminen etenee lukuisten työvaiheiden yhteen sovitettuna ketjuna ovat alemmissa kerroksissa käynnissä myös mm. kaluste- ja parkettiasennukset sekä maalaustyöt.

“Asuntojen myynti on sujunut odotetusti. Asunnot myydään perinteisesti rakentamisen aikana. Loistossa rakennusaika on suhteellisen pitkä ja rakentamisen ollessa nyt suunnilleen puolivälissä on sen asunnoista myyty  kolmasosa. Kauppoja on tehty myös toukokuun aikana haastavasta koronakeväästä huolimatta. Loistoon valmistuu malliasunto kesäkuussa, jolloin asuntoa pääsee ihastelemaan torniin paikan päälle”, sanoo myyntijohtaja Riikka Lohikoski SRV:ltä.

Näkymät korkealta

Huipusta kaksi kerrosta alempana ovat tornitalon valmistuessa klubitila, saunaosasto ja kattoterassi upeasti avautuvine maisemineen. Loistossa ihaillaan maisemia talon asukkaille yhteisessä käytössä olevalta maisematerassilta kerroksessa 30.  Etelässä näkymä levittäytyy Katajanokan ylitse Suomenlinnaan ja avomerelle, lännessä näkyy kantakaupunki ja pohjoisessa Vanhankaupunginlahti. Idässä katseen vastaanottaa vehreä Kulosaari.

Alhaalla kuvan rakentajat työskentelevät kerroksessa 30, johon maisematerassi tulee. Taustalla viime vuoden lopussa valmistunut Kalasataman torneista ensimmäinen, Majakka.

Helsingin Kalasataman tornitalot ovat valmistuessaan Suomen korkeimmat. Ensimmäisenä valmistunut asuinpilvenpiirtäjä Majakka kurottaa 134 metriin merenpinnasta ja siinä on 282 kotia. 124 metriin kohoavaan Loistoon tulee 32 kerrosta ja 249 uutta kotia. Torniperheen kolmannen jäsenen, huhtikuussa rakenteille lähteneen Kompassin korkeus on 120 metriä merenpinnasta. Kaikki nämä ensimmäiset kolme tornia sijaitsevat REDI kauppakeskuksen halki kulkevan metroradan pohjoispuolella.

Helsingin Kalasatamaan nousevien tornitalojen hissikuiluja ja holvistoja suojaavat tuulisuojaseinät näkyvät Kalasatamasta kauas keltaisina. Nämä keltaiset suojaseinät on voinut bongata myös mereltä käsin kaupungin edustalta. Työnaikaiset suojaseinät suojaavat rakentajia ja estävät tavaroiden tippumisen. Loiston tuulisuojaseinät kohtapuoliin poistuvat, kun betonivalut on saatu rungon osalta päätökseen.

Peruskallioon ankkuroitu

Kalasataman tornitalojen rakentaminen alkoi yhtä aikaa REDI kauppakeskuksen rakentamisen kanssa, vaikka tämä ei heti näkynytkään ulospäin. Tornitalojen rungot on ankkuroitu kallioon jo varhaisessa vaiheessa. Rungot myös kulkevat läpi REDI kauppakeskuksen, joten niiden rakentaminen eteni yhtä aikaa kauppakeskuksen kanssa. Kalasataman tornitalot on ankkuroitu syvälle peruskallioon, jolloin kallion massa toimii tornitalojen vastapainona. Käytännössä kallioon on porattu noin 20 metriä syvät reiät, joihin tornitalojen kulmissa sijaitsevat ankkurit on pujotettu. Lopuksi ankkurit on valettu kiinni kallioon betonilla ja jännitetty.

Seuraa rakentamista työmaakameran kautta

SRV:n työmaasivuilta löytyy työmaakamera, jonka kautta voi seurata rakentamisen etenemistä: https://www.srv.fi/tyomaat/2700-kompassi-kalasataman-tornit/

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit