Kalasataman torneissa paloturvallisuus on huipussaan

Asuminen

Kalasataman torneissa paloturvallisuus on huipussaan

”Onneksi olkoon, olette ostaneet asunnon Suomen paloturvallisimmasta asuinrakennuksesta.” Näillä sanoilla Paloturvallisuus Oy:n asiantuntija Tommi Nieminen tervehti ensimmäiseen Kalasataman asuintorniin muuttavia asukkaita heille järjestetyssä muuttoinfossa. Hyvin valituilla sanoilla Tommi kaappasikin 400 -päisen yleisön täyden huomion.

Korkeissa tornitaloissa monet talotekniikkaan liittyvät viranomaisvaatimukset eroavat Suomessa normaaleista rakennuksista. Näissä rakennuksissa käytetään paloturvallisuuden varmistamiseksi tavanomaisesta kerrostalosta poikkeavaa tekniikkaa sekä toimintamalleja. Turvallisuusjärjestelyt on suunniteltu siten, että rakennuksessa asuminen on mahdollisimman vaivatonta ja turvallista. Kaiken suunnittelun pohjana on se, että kaikki kantavat rakenteet kestävät sortumatta kaikissa tilanteissa. Moni muukin talotekniikkaan liittyvä asia on tavanomaista tarkemman luupin alla. Erityisesti ilmanvaihtoon ja paloturvallisuuteen panostetaan huomattavasti tavallista rakennusta enemmän.

Sprinklerit ja paloilmoittimet kutsuvat automaattisesti palokunnan

Kalasataman torneissa paloturvallisuus rakentuu monesta eri elementeistä. Rakennuksissa on useita tulipalon havaitsemiseen, rajaamiseen ja sammuttamiseen liittyviä laitteistoja. Lisäksi rakennuksissa on tavanomaisesta poikkeavia poistumisjärjestelyjä.

Kaikille tutut suoraan verkkovirtaan kytketyt palovaroittimet varoittavat oman asunnon mahdollisesta palosta, mutta eivät vielä anna palohälytystä eteenpäin. Jokaisen asunnon katossa on palovaroittimien lisäksi yksi paloilmaisin, joka tulipalon sattuessa sammuttaa asunnon ilmanvaihdon sekä aktivoi ulko-oven ovensulkijan. Näitä palonilmaisimia on myös asuntojen ulkopuolisissa tiloissa, kuten yhteiskäyttötiloissa ja porraskäytävissä. Havaitessaan tulipalon asuntojen ulkopuolella järjestelmä käynnistää rakennuksessa palohälytyksen, minkä johdosta myös palokunta tulee paikalle.

Asunnoissa sijaitsevat sprinklerit rajoittavat puolestaan palon kehittymistä ja sammuttavat pienemmät palot. Sprinklerit ovat maassamme verraten harvinaisia, mutta tehokkaita paloturvallisuuslaitteita. Jokainen sprinkleri käynnistyy itsenäisesti voimakkaan lämmönnousun myötä. Ne eivät reagoi savuun, joten epäonninen kokkaussessio ei aiheuta veden suihkuamista sprinklereistä. Kun yksittäinen suutin laukeaa päälle, aiheuttaa se samalla palohälytyksen koko rakennuksessa ja kutsuu palokunnan paikalle.

Hätäkuulutusjärjestelmä neuvoo ja opastaa

Kalasataman torneissa on hätäkuulutusjärjestelmä, jolla palokunta voi antaa ohjeita asukkaille hätätilanteen aikana. Myös palohälytys välitetään järjestelmän kautta nauhoitetulla viestillä, eli perinteisiä palokelloja tai -sireeneitä ei rakennuksissa ole. Järjestelmän kaiuttimia on sekä asunnoissa että yhteisissä tiloissa, ja järjestelmä toimii myös sähkökatkon aikana. Hätäkuulutusjärjestelmä auttaa hätätilanteiden ohjaamisessa. Rakennuksen eri kerroksissa voi kuulua erisisältöinen kuulutus; esimerkiksi poistumiskäsky saatetaan antaa vain tiettyihin kerroksiin.

Hissit ja portaat käytössä palon sattuessakin

Kalasataman tornien hissit on suunniteltu siten, että niitä voidaan käyttää turvallisesti rakennuksesta poistumiseen tulipalon sattuessa. Myös palokunta voi käyttää hissejä omaan sammutustoimintaansa. Hissit on suojattu tulipalolta, ja ne toimivat myös sähkökatkon aikana.


Torneissa on kaksi portaikkoa, normaalit portaat ja hätäpoistumiseen tarkoitettu portaikko. Portaikot on suojattu tulipalolta ja savulta, minkä vuoksi portaisiin kuljetaan useiden peräkkäisten palo-ovien kautta. Ovien tehtävä on estää palon ja savun leviäminen portaikkoon, jotta niitä voidaan käyttää turvallisesti myös tulipalon aikana. Rakennusten kerroskäytävillä ja hissiauloissa on lisäksi automaattinen savunpoisto, joka käynnistyy, mikäli kerrosaulassa havaitaan savua. Rakennuksen ovissa on erikoisvalmisteiset ovipumput, jotka sulkevat auki jääneet ovet palohälytyksen jälkeen. Tämä estää osaltaan mahdollisen palon leviämistä.

Arkisessa elämässä huippuunsa viritetty paloturvallisuus ei näy. Elämä Kalasataman torneissa sujuu samalla tavalla kuin muuallakin, mutta ehkäpä tuo alun lause: ”Onneksi olkoon, olette ostaneet asunnon Suomen paloturvallisimmasta asuinrakennuksesta”, tuo mukavaa mielenrauhaa. Ei hassumpi torni.

Jaa sivu

Muuttovalmis Loisto

Muuttovalmis Loisto

Muuttovalmis Loisto kohoaa 124 metrin korkeuteen. Asuintornissa on 32 kerrosta ja 249 huoneistoa.

Lue lisää
Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä

Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä

Kalasataman Horisontti on Suomen ensimmäinen pilvenpiirtäjä toimitiloille. 26-kerroksinen Horisontti kohoaa yli 100 metrin korkeuteen ja sen toimistotiloista on mahtavat merinäkymät. Erinomaiset kulkuyhteydet autolla tai julkisilla ja alakerrassa kauppakeskuksen monipuoliset palvelut.

Tutustu kohteeseen

Samankaltaiset artikkelit