Kalasataman torneissa kaupunkiasuminen näyttää parhaat puolensa — asumisen palvelut houkuttelevat

Asuminen

Kalasataman torneissa kaupunkiasuminen näyttää parhaat puolensa — asumisen palvelut houkuttelevat

Moni ajattelee, että ikääntyvä ihminen kaipaa maaseudun rauhaan ja omakotitaloon asumaan. Kalasataman tornitalot kuitenkin houkuttelevat keskelle kaupunkia kaikenikäisiä ihmisiä — myös eläkeläisiä ja eläkkeestä haaveilevia. Asumisen vaivattomuus ja palvelut ovat sijainnin ja kulkuyhteyksien lisäksi määrääviä tekijöitä, jotka houkuttelevat uuden kodin ostajaa.

Majakkaan muuttava Elise vaihtaa omakotitalosta tornitaloon — mikä saa vaihtamaan maaseudun rauhan kaupunkiasumiseen?

– Olen nyt 30 vuotta asunut omakotitalossa ja lapset ovat lähteneet kotoa. Tässä elämänvaiheessa kaupunkiin muuttaminen on houkuttelevampaa.
– Majakkaan tuntuu muuttavan sekä nuoria että varttuneempaa väkeä. On siellä perheitäkin, joihin on tulossa lapsia.

Kaupungissa asuminen on yhteisöllistä

Ajatus kerrostalossa asumisesta eristävänä asuintapana ei ole enää tätä päivää. Kaupunkilaiset ovat omaksuneet yhteisöllisyyden osaksi elämäntapaa, mikä edistää myös yhteistä sosiaalista hyvinvointia.

Kalasataman tornitalot edustavat tulevaisuuden kaupunkiasumista — yhteisöllisyyskin on otettu huomioon jo rakennusvaiheessa. Juhlatilat ja kerhotilat vaikuttivat Elisenkin ostopäätökseen: kompaktinkin asunnon ostaminen houkuttaa, kun yhteiset tilat täydentävät omaa kotia.

– Siellä on kaksi edustussaunaa, toisessa on muun muassa ulkoporeallas. On myös klubitila, juhlahuoneisto — minäkin olen ajatellut järjestää synttärit ja tuparit siellä ylhäällä. Sitten on pesula ja kuntosali. Arvostan sitä, että on kunnon pesula, jossa voi pestä isoissa koneissa myös mattoja. Kotiini en halua isoa pesutornia, vaan pikkupyykkärin.

Yhteisiä tiloja, niiden käyttötarkoitusta ja -sääntöjä on suunniteltu rakennusvaiheesta asti yhdessä asukkaiden kanssa. Sujuvaa yhteiskäyttöä tukemaan on Majakkaan tuotu myös digitaalisia ratkaisuja, esimerkiksi yhteistilojen ja yhteiskäyttötavaroiden varaukset voi jatkossa tehdä sähköisesti.

– Toivottavasti varaussysteemeistä tulee helpot, että tällainen ei-diginatiivikin ymmärtää, Elise naurahtaa.

Asukkaiden yhteiset suunnitteluillat ovat luoneet hyvää yhteishenkeä naapurustoon.

– Yhteisöllisyys on erityistä, on kuin kaikki menisivät samalle ekalle luokalle kouluun. Aika monella on halukin tutustua toisiin. Moni on esitellyt itsensä jo talon Facebook-ryhmän tutustumisketjussa. Siellä on ehkä noin sata ihmistä ilmaantunut kertomaan, mistä tulee ja mitä odottaa.
– Selvästi sellaista alkuinnostusta on, moni on täpinöissään.
– Sisustussuunnitelmakuvia jaetaan ja kuvia asunnoista, jaamme myös tekemiämme ratkaisuja. Itse ajattelin ainakin kutsua lähimmät naapurit kahville.

Uuden kodin ostajilla on ollut mahdollisuus vaikuttaa oman asuntonsa ratkaisujen lisäksi myös yhteisten tilojen käyttöratkaisuihin. Asukasilloissa on tehty porukalla suunnitelmia ja keskusteltu siitä, mitä kukin kokee tärkeäksi omassa arjessaan.

– Minulle tuli omakotitalon asukkaana mieleen, että kun suunnitellaan puutarhaa, niin siihen toivon pääseväni vaikuttamaan. Keidasta olisi hyvä yrittää saada kattopuutarhaan. Ymmärrän, että siellä kunnioitetaan saarimaisemaa, mutta saisi siellä olla vihreääkin!
– On tärkeää, että asukkaita osallistetaan suunnittelemaan yhteisiä tiloja, ja eri alojen asiantuntijoita varmasti löytyy naapureista aina tarpeen mukaan.

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit