Helsinki syntyy uudelleen Kalasatamassa ja Pasilassa

Asuminen

Helsinki syntyy uudelleen Kalasatamassa ja Pasilassa

Teollisuuskadusta povataan Helsingin uutta pääkatua. Äkkiseltään ajatus tuntuu lähes absurdilta. Onhan meillä Mannerheimintie ja Aleksanterinkatu. Mannerheimintie on vanha liikenteen valtaväylä kaupunkiin ja Aleksanterinkatu on perinteinen suomalaisen liike-elämän keskus. Teollisuuskatu sen sijaan on syrjäinen katu kantakaupungin laitamilla, vai onko?

Suurimpien pankkiryhmien pääkonttorit jättivät Aleksanterinkadun jo vuosia sitten ja muuttivat pois, Teollisuuskadulle. Muu yritysmaailma on seurannut perässä. Merkittävin muuttaja on toistaiseksi ollut Kesko, joka muutti tänä keväänä Aleksanterinkadun päässä sijaitsevalta Katajanokalta Teollisuuskadun päähän, REDIn kylkeen Kalasatamaan.

Yritykset sijoittuvat toistensa läheisyyteen, koska ne saavat siitä itselleen hyötyä. Ja yrityksissä on työntekijöitä, jotka tuovat mukanaan alueelle elämää. Pelkästään Keskon pääkonttorissa noin 2000 työntekijää. Nämä ihmiset haluavat palveluja työpaikkojensa läheisyyteen, joten lisää yrityksiä ja liiketoimintaa saapuu väistämättä alueelle. Helsingin uudet kauppakeskukset REDI ja Tripla sijoittuvatkin jo näppärästi Teollisuuskadun molempiin päihin.

Kasvava ihmisvirta tarvitsee hyviä liikenneyhteyksiä. REDIin pääsee nopeasti ja helposti metrolla ja Triplaan junalla. Lisäksi nämä kaksi uutta keskusta yhdistyvät pian toisiinsa Teollisuuskadun lisäksi pikarautatiellä. Kun laskee yhteen loistavat liikenneyhteydet, yritykset, liike-elämän ja palvelut, niin ajatus Teollisuuskadusta Helsingin uutena pääkatuna ei tunnu lankaan oudolta. Päinvastoin, Teollisuuskatu on jo nyt akseli, joka yhdistää kaksi uutta liike-elämän keskusta toisiinsa ja jonka varrella on jo nyt merkittävää liiketoimintaa. Teollisuuskadun nousu Helsingin uudeksi pääkaduksi tulee olemaan vain jatkumoa jo vuosia sitten alkaneelle kehitykselle.

Helsinki on kasvamassa siihen pisteeseen, että kaupunkiin syntyy kaksi keskustaa. Uusi keskusta, johon työelämä ja niihin liittyvät palvelut haluavat sijoittua sekä se vanha keskusta, Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien akseli, turisteineen, kahviloineen ja vapaa-ajan palveluineen.

Miten alueen kehitys etenee?

Pasilan ja Kalasataman väliselle alueelle ollaan laatimassa kaavarunkoa. Tavoitteena on luoda Teollisuuskadun akselista merkittävä työpaikkojen, liike-elämän ja kaupunkikulttuurin keskittymä. Samalla parannetaan alueen yhteyksiä kaikilla kulkumuodoilla. Kalasatamassa on jo metro ja Pasilassa pysähtyvät niin lähi-, kuin kaukojunat. Runkolinjat 500 ja 510 aloittivat liikennöinnin Teollisuuskadulla elokuussa 2019 ja päätös pikaraitiotien rakentamisesta Kalasataman ja Pasilan välille on tehty tänä vuonna. Uuden raitiotieyhteyden pitäisi olla valmis 2024.

Vantaalta tulevia busseja ohjataan jatkossa Rautatientorin asemesta Kalasatamaan, joten pääkaupungin julkisen liikenteen painopiste muuttuu tätäkin kautta Kalasatama ja Pasila keskeisemmäksi. Myös jalankulkijoita ja pyöräilijöitä ollaan ajateltu. Kalasatamaa halkoo jo baana ja Teollisuuskadun akselin varrelle rakennettavista uudisrakennuksista halutaan jatkossa jalankulkijamyönteisempiä. Toisin sanoen, rakennuksiin halutaan saada kivijalkayrittäjiä ja alueesta halutaan saada aiempaa kaupunkimaisempi. Tälle tavoitteelle on olemassa kaikki edellytykset, sillä alue on jo nyt väestötiheydeltään yksi Helsingin runsasväkisempiä, joten palveluiden käyttäjät löytyvät jo valmiiksi läheltä. Kalasatama ja Teollisuuskadun akseli ovat jo tällä hetkellä koko Helsingin houkuttelevimpia alueita. Jatkossa vieläkin enemmän.

Lue lisää Kalasataman torneista

Lue lisää Kalasataman toimistotornista

Lähteet: hel.fi, uuttahelsinkia.fi, myhelsinki.fi

Juttua on korjattu: pikarautatien reitti tulee kulkemaan Vallilanlaakson, ei Teollisuuskadun kautta. Runkolinjat 500 ja 510 liikennövät Teollisuuskadulla.

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit