Helsingin Kalasataman kätevät kulkuyhteydet

Asuminen

Helsingin Kalasataman kätevät kulkuyhteydet

Kun Kalasatama valmistuu 2030-luvulla, on alueella 25 000 asukasta ja 10 000 työpaikkaa. Lisäksi monipuoliset palvelut houkuttelevat kävijöitä muualtakin. Kasvava liikkujien määrä on ollut alueen liikennesuunnittelun ytimessä.

Kalasatama sijaitsee erinomaisten yhteyksien, Itäväylän, Sörnäisten rantatien ja Hermannin rantatien keskellä. Liikenne ohjautuu pääväylille, jolloin autot ja bussit eivät turhaan puikkelehdi asuin- ja toimitilarakennusten väleissä. Kalasatamaan ja sieltä muualle liikkuminen on helppoa kulkuvälineestä riippumatta.

– Alueen suunnittelussa on huomioitu erityisesti se, että siellä on mahdollista elää ilman omaa autoa. Tämän mahdollistavat erinomainen julkinen liikenne sekä jalankulun ja pyöräliikenteen väylät, kertoo Helsingin kaupungin liikenneinsinööri Riikka Österlund.

Alueen liikenteen ehdoton sydän on metroasema, jonka kautta tulee 2030-luvun loppupuolella kulkemaan päivittäin 25 000 ihmistä. Myös bussiyhteydet monipuolistuvat entisestään, sillä suunnitteilla on, että useampi Vantaan bussilinja päättyy lähivuosina Kalasatamaan.

Liikenteen reitti- ja pysäkkikartat sekä aikataulut löytyvät reittioppaasta.

Kestävistä kulkumuodoista pyöräily kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta. Kalasatamassa tämä on huomioitu muun muassa metroasemalla olevan liityntäpyöräpysäköinnin ja kaupunkipyörien avulla. Pyörätieverkosto kasvaa ja paranee alueen rakentumisen myötä.

Hurauta helposti omallakin autolla

Autoton elämä on Kalasatamassa helppoa, mutta yksityisautoja ei ole unohdettu suunnittelussa. Esimerkiksi kauppakeskus Redistä pysäköintitilaa löytyy 2 000 autolle. Tästä liityntäliikenteelle on varattu 300 paikkaa ja sähköautoille yli 200 latauspaikkaa.

Autoilijan näkökulmasta Kalasataman saavutettavuus paranee Vilhonvuorenkadun jatkeen myötä, jonka rakennustyöt alkavat syyskuussa. Lisäksi alueen läpikulkuliikenteen helpottamiseksi on suunniteltu tunnelia, joka yhdistäisi Sörnäisten rantatien ja Hermannin rantatien. Sörnäistentunnelista ei ole toteutuspäätöstä. Hankesuunnittelu käynnistyy syksyllä.

Tulevaisuudessa Kalasatamasta huristellaan Pasilaan nopealla ratikalla

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi kesäkuussa 2018 Kalasataman raitiolinjojen yleissuunnitelman. Tarkoitus on, että syksyllä 2024 ratikka kulkee Kalasataman eteläisimmästä kärjestä, Nihdistä metroaseman kautta Vallilanlaakson läpi Pasilaan.

– Helsingissä raitioliikenne on perinteisesti ollut melko hidasta ja uuden raitiolinjan onkin tarkoitus olla huomattavasti nopeampi. Matkustusaika Nihdistä Pasilaan olisi vain 15 minuuttia ja Redistä Pasilaan vain 10 minuuttia. Raitiotie kulkee lähes koko matkan muusta liikenteestä eroteltuna, jolloin ruuhka ei pääse hidastamaan ratikkaa, kertoo Riikka Österlund.

Helsingin ratikkaliikennettä halutaan kehittää, sillä raitioliikenne on paitsi tilatehokas kulkumuoto tiiviissä kaupungissa, myös kaupunkilaisten suosikki.

Kruunusillat-hankkeella uusi raitiotieyhteys sekä merellinen reitti pyöräilijöille ja jalankulkijoille

Kruunusillat-hankkeella Laajasalo, Korkeasaari ja Kalasatama yhdistyvät keskustaan kymmenen kilometrin raitiotieyhteydellä sekä kävely- ja pyöräilytiellä. Raitioliikenteen tärkeä vaihtoyhteys tulee Nihtiin, missä Kalasataman ratikasta pääsee Kruunusilloille ja toisinpäin.

Reitille nousee yhteensä kolme uutta siltaa: Finkensilta, Merihaansilta sekä valmistuttuaan Suomen pisin, 1200-metrinen Kruunuvuorensilta. Hankkeen yhteydessä uusitaan myös Hakaniemensilta, ja alustava tavoite hankkeen valmistumiselle on vuonna 2026.

Helsinki panostaa kestävien liikkumismuotojen osuuteen liikenteestä, mikä näkyy esimerkiksi suunnitelmissa rakentaa laadukkaiden pyöräteiden eli baanojen verkko, joka yhdistää suurimmat asuinalueet keskustaan ja työpaikkakeskittymiin. Kruunusillat liittyvät osaksi baanaa.

– Kruunusillat-hanke helpottaa arkiliikkumista julkisilla kulkuneuvoilla ja vähentää metron kuormitusta. Pyöräilijöille ja jalankulkijoille matka Helsingin keskustaan lyhenee huomattavasti ja uudella, laadukkaalla reitillä voi nauttia huikeasta merellisestä ympäristöstä, Riikka Österlund kuvailee.

Suunnitteilla olevissa kulkuyhteyksissä on vahva merellinen tunnelma, mikä saattaa korostua tulevaisuudessa entisestään, sillä Helsinki on suunnannut katseensa yhä hanakammin kaupungin merellisen sijainnin hyödyntämiseen. Esimerkiksi Helsingin merellinen strategia 2030 on asettanut tavoitteeksi kehittää Kalasatamaa saaristoliikenteen lähtöpaikkana sekä käynnistää julkisen vesiliikenteen kokeilun.

Näin Kalasatamassa liikutaan tulevaisuudessa

Raitiotie Pasilaan:
– Tavoitteena on, että liikennöinti alkaa syksyllä 2024
– Nopea raitiovaunu vie Nihdistä Pasilaan 15 minuutissa
– Nihdissä vaihtoyhteys Kruunusilloille

Kruunusillat-hanke:
– Kolme uutta siltaa yhdistävät raitiontieyhteydellä Laajasalon, Korkeasaaren ja Kalasataman Helsingin keskustaan
– Nihdissä vaihtoyhteys Kalasataman ratikkaan
– Uusi, merellinen ja nopea reitti pyöräilijöille ja jalankulkijoille
– Hankkeen valmistumisen alustava tavoite on vuonna 2026

Sörnäisten tunneli:
– 1,5 kilometriä pitkä tunneli yhdistäisi Sörnäisten rantatien ja Hermannin rantatien
– Hankkeesta ei ole toteutuspäätöstä. Suunnittelutyö käynnistyy syksyllä 2019.

Vesiliikenne:
– Helsingin kaupungin tavoitteena on tehdä julkisenvesiliikenteen kokeilu
– Kalasatamaa halutaan kehittää saaristoliikenteen lähtöpaikkana

Jaa sivu

Kalasataman Horisontti

Kalasataman Horisontti

Horisontti on Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä. 26-kerroksinen Horisontti kohoaa 111 metrin korkeuteen ja sen toimistotiloista on mahtavat merinäkymät. Kulkuyhteydet autolla tai julkisilla ovat erinomaiset, ja alakerrassa sijaitsee kauppakeskuksen monipuoliset palvelut.

Tutustu kohteeseen

Samankaltaiset artikkelit