Halva ja lakritsi ovat Pitäjänmäen perinneherkkuja

Asuminen

Halva ja lakritsi ovat Pitäjänmäen perinneherkkuja

Kun liikkuu Pitäjänmäellä, voi välillä tuntea hienoisen tuulahduksen makeaa ja karamellimaista tuoksua. Tuoksu tulee Halvan tehtaalta, jossa on valmistettu lakritsia jo 50-luvulta lähtien. Tehdas on lyönyt Pitäjänmäkeen jo niin vahvan leiman, että alue tunnetaan muun muassa siitä.

Lakritsistaan tunnetulla Halvan tehtaalla syntyy nykyään tonnitolkulla muun muassa salmiakkia, hedelmäkarkkeja, vaahtokarkkeja ja marmeladia, mutta lakritsin voittanutta ei ole.

– Lakritsi ja salmiakki ovat meidän peruspilarimme. Meillä valmistuu noin 12 000 kiloa lakua päivässä, kertoo Halvan kolmannen polven edustaja Jean Karavokyros.

Suomalaiset ovat lakritsikansaa. Mutta ollaan sitä maailmallakin: noin puolet Halvan lakritsista menee vientiin muun muassa muihin Pohjoismaihin, Pohjois-Amerikkaan ja Espanjaan. Vientiä on myös eksoottisempiin maihin, esimerkiksi Etelä-Afrikkaan, Uuteen-Seelantiin ja Australiaan.

– Lakritsi on nyt trendikäs tuote, sillä se on luonnollista ja erilaista, ja sitä voi käyttää myös leivonnassa ja ruoanlaitossa. Markkinat kasvavat nopeasti. Salmiakkia sen sijaan on turha yrittää viedä Pohjoismaita kauemmas, se on vain suomalaisten makuun, Karavokyros nauraa.

”Hemmottelutuotteille on aina oma paikkansa”

Pitäjänmäen tehtaanmyymälä on useimmille pääkaupunkiseudulla asuville tuttu paikka. Vaikka myymälä ei ole suurensuuri, siellä käydään ahkerasti ostoksilla. Tarjolla on muun muassa erikoiseriä ja tuoretta, vasta tehtaalta tuotua tavaraa.

– Ihmiset syövät nykyään terveellisemmin kuin ennen. Mutta hemmottelu- ja napostelutuotteille löytyy aina paikka sekä arjessa että juhlassa.

Tehtaanmyymälää pidemmälle lakritsin ystävät eivät pääse, sillä esimerkiksi tehdaskierroksia ei järjestetä. Suurin syy tähän on turvallisuus: tehtaalla ei ole erillisiä vierailualueita eikä vieraita voi päästää kuljeksimaan koneiden täyttämässä tilassa.

– Säännöt tiukkenevat koko ajan, ja turvallisuus on muutenkin erittäin tärkeä asia meille, Karavokyros sanoo.

– Meille on myönnetty laatu-, ympäristösertifikaatti ja tuoteturvallisuussertifikaatti, ja lisäksi pyrimme jatkuvasti kehittämään toimintaamme. Makeisten valmistaminen on pitkälti automatisoitua ja tarkkaan hiottu prosessi.

Perinteistä ei luovuta

Halva on kreikkalaisista juuristaan huolimatta suomalainen perheyritys, jonka kaikki tuotanto on Suomessa. Tehdas on ollut Pitäjänmäellä niin pitkään, että alue tunnetaan muun muassa siitä.

– Pitäjänmäki on yritys- ja yrittäjäystävällinen alue, joka sijaitsee keskeisellä paikalla. Alue elää koko ajan ja kaupunki on hyvin mukana sen kehittämisessä. Olemme olleet täällä pitkään eikä meillä ole mitään aikeita muuttaa muualle, Jean Karavokyros sanoo.

Vaikka yrityksen toiminta on kehittynyt roimasti vuosikymmenten aikana, yksi asia on säilynyt: perinteinen halva.

– Halva on erikoisuutemme. Sen suosio on taas kasvussa, mikä johtuu muun muassa kokkausinnon ja matkustelun lisääntymisestä. Valmistamme halvan edelleen samalla tavalla kuin 30-luvulla. Mutta kehitämme koko ajan myös uusia tuotteita ja nyt vuoden alussa tulee esimerkiksi uusia lakusekoituksia ja vaahtokarkkeja.

Lopuksi kysymys, johon Jean Karavokyros saa usein vastata: kun työ pyörii lakritsin ympärillä, tuleeko sitä enää syötyä itse?

– Suosikkini on Wanhan ajan laku. Syön lakritsia edelleen ihan kiitettäviä määriä, Karavokyros nauraa.

3 parasta piirrettä Pitäjänmäessä:

  • Perinteinen yritysalue ja moderni asutus yhdistyvät saumattomasti
  • Hyvät liikenneyhteydet
  • Keskeinen sijainti ja hyvät palvelut

Jaa sivu

Kohteitamme Pitäjänmäellä

Samankaltaiset artikkelit