Espoon Piruetin naapurina on hevosten oma kylä

Asuminen

Espoon Piruetin naapurina on hevosten oma kylä

Espoon Piruetin asukkaat pääsevät aikanaan kurkistelemaan ikkunoistaan hevosurheilun mekkaan, Vermon raviradalle. Sen yli kaksikymmentä hehtaaria tarjoavat lähialueen asukkaille paljon enemmänkin kuin kilpailun huumaa ja totoa. Vermossa voi myös esimerkiksi syödä hyvin, tutustua tallielämään ja hoitaa eläinlääkäriasiat.
– Vermon raviradalle vuosi 2017 on juhlavuosi: 40 vuotta tulee täyteen. Tänä samana vuonna Suomi täyttää 100 ja Suomenhevonen 110 vuotta. Elokuussa Suomen isoin ravitapahtuma Kuninkuusravit järjestettiin Vermossa näiden pyöreiden vuosien kunniaksi, Vermon Ravirata Oy:n toimitusjohtaja Pia Blom-Johansson kertoo.
Kuninkuusravien karnevaalitunnelmasta nautti elokuun alussa yli 57 000 kävijää. Mikäli Vermonniittyyn ja vauhdikkaiden hevosten maailmaan haluaa perehtyä, Vermon muihin ravitapahtumiin kannattaa tulla. Samalla on hyvä tilaisuus katsastaa koko Vermonniityn uuden asuinalueen lähiympäristö.

Eläinrakkaalle sopiva Vermonniitty
Vermon raviradan alueella on monia eläinten ystäviä kiinnostavia palveluita. Ravihevosille on viisi valmennustallia sekä vierastalli. Ne viettävät siellä huippu-urheilijan elämää ammattivalmentajien hoteissa. Vermon upeissa lenkkimaastoissa kuntoileva saattaakin kohdata hölkkää tai hiitti-treeniä tekevän ravihevosen ohjastajineen.
Hevosia ja hevosharrastajia palvelevat myös esimerkiksi kengityspaja ja varustemyymälä. Eläinlääkäri ottaa vastaan hevosten lisäksi muitakin lemmikkieläimiä Equivet-hevos- ja pieneläinklinikalla.
Ravintola tarjoilee monen maun mukaista ruokaa pikaisesta välipalasta kolmen ruokalajin päivälliseen. Lounastakin saa arkisin.
– Järjestämme kauden aikana erilaisia teemaraveja, kuten sinkkuraveja, äijäraveja, ratsastajaraveja ja naisten raveja. Suunnitelmissa on tehdä katsomorakennuksesta vieläkin monipuolisempi tapahtumapaikka vaikkapa show & dinner -illoille, Blom-Johansson kertoo.

Kunnianosoitus suomenhevoselle
Itse raveista saa paljon irti, vaikkei tietäisi lajista mitään. Kilometrin mittaisen radan vieressä vauhdin hurma näkyy ja kavioiden kapse tuntuu. Huonommalla säällä lähtöjä voi seurata sisätiloista lasiseinän läpi, nousevasta katsomosta. Pia Blom-Johansson kertoo muutamia perusasioita:
– Ravihevoset ovat ratsuja pienempiä ja virtaviivaisempia, vähän niin kuin ihmispikajuoksijatkin. Lisäksi niiden luonteessa pitää olla halu ravata. Raveissa kilpaillaan kahdessa sarjassa, lämminverisissä ja kylmäverisissä. Hevosen veri on kyllä aina saman lämpöistä mutta lämminveriset ovat kevytrakenteisempia ja hiukan nopeampia kuin kylmäveriset. Kylmäveriset ovat alun perin työhevosiksi jalostettuja, meillä suomenhevosia, hän kertoo.
Kylmäveristen sarja on kunnianosoitus suomenhevoselle. Sotien jälkeen traktorit korvasivat vähitellen hevoset maataloudessa ja sodat itsessään olivat jo harventaneet kantaa. Rotu kuitenkin säilyi ja kehittyi pitkälti hevosurheilun ansiosta.

Sinustako supertähti?
Ohjastajat tai ”kuskit” ovat raviurheilun supertähtiä. Ikähaarukka on laaja eikä viisikymppinen kuski ole mikään harvinaisuus. Todellista elämäntapaurheilua siis. Suosituimmat kuskit ohjastavat ravi-illan aikana useammassa tai jopa kaikissa lähdöissä.
Vermossa voi aloittaa raviharrastuksen myös käytännössä:
– Aloitimme tämän vuoden alusta ravikoulut lapsille ja aikuisille. Ravikoulua pyörittää Vermon kanssa yhteistyössä Ypäjän Hevosopisto. Aktivoimme teini-ikäisiä ja toivotamme tervetulleeksi ravinuoritoimintaan. Ravinuoret pyörittävät muun muassa ravien aikaan perheen pienimmille tarkoitettua poniratsastusta, Blom-Johansson kertoo.
Näin mukavaa ja hyödyllistä naapuria on vaikea päihittää!

3 Vinkkiä Vermon raviradalle

1 Kysy ravineuvojalta
Vermossa ei tarvitse arvailla, sillä sisääntuloaulassa palvelevat ravineuvojat. Saat heiltä suositukset ja vinkit, mitä ravipäivänä tapahtuu ja mitä kaikkea raviradan alueelta löytyy.

2 Osta osuus valmispelistä
Totoa eli raviveikkausta voi harrastaa helpoiten ostamalla sopivalla summalla osuus valmispelistä. Ja kuten kaikessa veikkauksessa, sopiva summa on sellainen, jonka voi vielä hyvillä mielin hävitä. Pienikin summa tuo jännitystä ilmaan!

3 Syö hyvin
Vermossa et jää nälkäiseksi. Tarjolla on ruokaa ja juomaa jokaiseen makuun, isoon ja pieneen nälkään. Á la Carte -ravintolassa jokainen pöytä on ikkunapöytä!

Kuva: Risto Silvola

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit