Kuinka huomioida elinkaariviisaus toimitilavalinnoissa?

Toimitilat

Kuinka huomioida elinkaariviisaus toimitilavalinnoissa?

Tiesitkö, että rakennukset voivat syödä jopa 40 % kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta? Elinkaariviisaan toimitilan valinta on yksi suurimpia ilmastotekoja, mitä yksittäinen yritys voi tehdä. Yritys voi toimitilavalinnallaan pienentää hiilijalanjälkeään merkittävästi! Elinkaariviisas toimitila on energiatehokas ja ympäristöystävällinen.

Vihreämmille toimitiloille on kysyntää

Yritysmaailma on siirtymässä ennakoitua nopeammin ympäristöystävällisempään suuntaan, ja vetureina tässä toimivat nimenomaan itse yritykset, ei niinkään muu yhteiskunta. Yritykset haluavat toimia aidosti ympäristöystävällisemmin, ja edellyttävät yhteistyökumppaneiltaan samaa. Esimerkiksi luotonantajat ovat jo ilmoittaneet, että lähitulevaisuudessa he eivät enää luotota yrityksiä, jotka eivät toimi ympäristöasioissa vastuullisesti. Aiemmin kilpailuetuna nähty vastuullisuus on muuttumassa nopeasti kaiken toiminnan lähtökohdaksi ja edellytykseksi.

Yrityksen ympäristöystävällisyydessä on merkittävässä roolissa ehkä yllättäenkin yrityksen oma toimitila. Rakennuksissa käytetään lähes 40 % kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta ja ne aiheuttavat yli 30 % haitallisista päästöistä. Liikenne mukaan lukien rakennetun ympäristön osuus energiankäytöstä on 60 % ja päästöistä 55 %. Eli yrityksen toimitila, sen ominaisuudet ja sen sijainti määrittävät merkittävästi yrityksen omaa hiilijalanjälkeä.

Elinkaariviisas toimitila on ympäristöteko

SRV:n elinkaariviisaalla ajattelulla luodaan uudenlaista, ilmastonmuutoksen selättävää todellisuutta, jossa taloudellinen arvo ja ympäristön etu kytkeytyvät yhteen tilojen käyttäjien, asukkaiden ja ympäristön etujen kanssa. Optimoimme aina rakennuksen energiankulutuksen, ympäristöjalanjäljen ja kustannukset koko elinkaaren ajalle. Uudet elinkaarihankkeemme ovat erinomainen esimerkki tästä toiminnasta.

Elinkaarihankkeella tarkoitetaan sitä, että SRV toteuttaa hankkeen suunnittelun, rakentamisen ja ylläpidon kokonaisvastuu-urakkana. Palvelusopimus kattaa vastuun kiinteistön elinkaaripalveluista jopa useiksi kymmeniksi vuosiksi. Näitä palveluja ovat kiinteistön hallinto- ja isännöintipalvelut, kiinteistön ja ulkotilojen hoito ja kunnossapito, energian käyttö ja käytön ohjaus, jätehuoltopalvelut ja siivouspalvelut.

Kun uutta kohdetta lähdetään suunnittelemaan alusta saakka elinkaarihankkeena, on kohteen tilaajalla varmuus siitä, että kohde on alusta saakka vastuullisissa käsissä. Kun sama organisaatio ensin toteuttaa ja sitten jää ylläpitämään kohdetta, niin kaikki tieto siitä, mitä ja miten jokainen asia on tehty, on aina saatavilla. Jatkuva mittarointi ja jatkuva raportointi puolestaan varmistavat, että esimerkiksi sisäilman laatu pysyy varmasti vuodesta toiseen hyvänä”, summaa SRV:n elinkaari- ja energiapalveluiden johtaja Jere Pirhonen elinkaarihankkeen vahvuuksia.

Meistä muodostuu kiinteistön omistajan edustajia jo rakennusvaiheessa, kun rakennamme itse itsellemme ylläpidettävää kohdetta”, Jere jatkaa. ”Elinkaarihankkeen merkittävimpiä etuja asiakkaalle on se, että rakennukseen ei synny korjausvelkaa samalla tavalla kuin normaalissa kohteessa. Rakennusta pidetään koko elinkaaren ajan teknisesti uudenveroisena. Elinkaarihankkeet edustavat SRV:n uutta liiketoimintaa, jossa yritys toimii myös palveluntuottajana. Ensimmäiset elinkaarihankkeemme ovat jo startanneet, ja uskomme, että tämän kaltaisille hankkeille löytyy tilausta myös yksityisellä puolella”, summaa Jere Pirhonen.

Myös energiatehokkuus on elinkaariviisautta

SRV:n uusi toimitilakohde PRESSI Smart Premises Vantaalla on suunniteltu alusta alkaen ns. nollaenergiakiinteistöksi, jossa kiinteistön ylläpitoenergia pyritään tuottamaan omavaraisesti ja uusiutuvilla energianlähteillä. Pressin kattopinta-ala on varattu aurinkopaneeleille, mutta merkittävin tekijä energiatehokuudessa on uuden ajan maalämpöjärjestelmä, joka on suunniteltu vastaamaan jopa 90 % PRESSI:n kolmen kiinteistön jäähdytys- ja lämmitysenergiantarpeesta.

Uutta PRESSI:n maalämpöjärjestelmässä on energiakenttä, joka muodostuu maalämpökaivoista ja ne yhdistävästä energiaväylästä. Tämä energiaväylä yhdistää kaikki Pressin kolme kiinteistöä sekä toisiinsa että maalämpökaivoihin. Väylän avulla jäähdytys- ja lämmitysenergiaa voidaan tehokkaasti siirtää sinne missä sitä tarvitaan ja jopa kiinteistöstä toiseen. Samoin energiakentän eri maalämpökaivojen hyödyntämistä voidaan optimoida väylän avulla. Tämän johdosta maasta saatava rajallinen lämpö- ja jäähdytysenergia saadaan riittämään mahdollisimman pitkälle ja siirrettyä mahdollisimman tehokkaasti.

Elinkaariviisaus koostuu siis monesta yksittäisestä seikasta. Alkaen aina uudiskohteen materiaalivalinnoista ja jatkuen kymmeniä vuosia kestävään kiinteistön vastuulliseen ylläpitoon. Mikäli vastuulliset toimitilat esimerkiksi Vantaan PRESSI:ssä kiinnostavat, ota rohkeasti yhteyttä. Mietitään yhdessä yrityksellesi elinkaariviisas toimitilaratkaisu!

Jaa sivu

Pressi – monimuotoista toimitilaa

Pressi – monimuotoista toimitilaa

Vastuulliseksi suunniteltu Pressi Smart Premises sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella Vantaankoskella. B-talo on valmistunut 10/2022.

Kysy vapaista tiloista

Kiinnostuitko elinkaariviisaista toimitiloista? Kerromme mielellämme lisää!

Juha-Matti Kiiski

Juha-Matti Kiiski

Asiakkuuspäällikkö

juha-matti.kiiski@srv.fi040 084 1213
Ota yhteyttä

Samankaltaiset artikkelit