Asuntosijoittaja kertoo: miksi kannattaa sijoittaa uudiskohteisiin?

Asuminen

Asuntosijoittaja kertoo: miksi kannattaa sijoittaa uudiskohteisiin?

Tekniikan tohtori, kauppatieteiden maisteri Jaakko Niskanen on asuntosijoittamisen ammattilainen, joka on väitellyt kiinteistösijoittamisesta Aalto-yliopistosta. Hän sijoittaa nykyään pääasiassa uudiskohteisiin.

Mihin kiinnität asuntosijoittajana huomiota?

Sijoittajana seuraan ahkerasti yhteiskunnan, kaupunkien ja ihmisten elämäntapojen kehittymistä. Asuntosijoittaminen on jatkuva prosessi, jossa mikään havainto elämästä ei ole turha. Kohteita valitessa on hyvä muistaa keskipitkä- ja pitkä aikaväli eli vähintäänkin 5-10 vuotta.

Menestyvä asuntosijoittaja katsoo pitkälle tulevaisuuteen, kun oman asunnon ostajan vaakakupissa painaa usein onnistunut valinta nykyhetkessä. Sijoittajana seuraan valppaasti eri alueiden ja naapurustojen kehittymistä, asumisen trendejä sekä yhteiskunnallisia muutoksia. Esimerkiksi asuntokuntakoon pieneneminen ja yhä jatkuva kaupungistuminen ovat nyt kiinnostavia kehityssuuntia.

Kohteen sijainti on ensiarvoisen tärkeää. Sijoituskohteita kannattaa katsoa hyvien liikenneyhteyksien ja palveluiden varrelta. Kun katse on tulevaisuudessa, katsastan aina alueelle kaavaillut uudet asunnot, palvelut ja parannukset infrastruktuuriin.

Pääkaupunkiseudun ajankohtaisimpia hankkeita ovat tällä hetkellä junaliikenteen kehärata ja vuoden 2015 asuntomessualue Kivistö. Tuleva länsimetro on nostanut asuntojen hintoja tuntuvasti esimerkiksi Matinkylän alueella, eikä länsimetron jatkettakaan ole syytä jättää huomiotta.

Miksi sijoitat uudiskohteisiin?

Kun tietää milloin kohteita on valmistumassa, sijoitustoimintaa on helppo ennakoida ja salkkua hallinnoida. Tämä mahdollistaa neuvottelut sekä rahoittajien että potentiaalisten vuokralaisten kanssa jo hyvissä ajoin ennen kohteen valmistumista.

Uudiskohteet vetävät puoleensa hyviä vuokralaisia. Kukapa ei haluaisi asua mukavasti, vaivattomasti ja uusinta teknologiaa hyödyntävissä yhtiöissä? Uudiskohteen energiatehokkuus hyödyntää alhaisen vastikkeen muodossa myös vuokranantajaa.

Asunnon koko ei useinkaan ole olennaista vaan toimivuus. Uudiskohteissa on hyvin huomioitu nykyihmisten elämisen tarpeet.

Uudiskohteeseen sijoittaessani vältynkin pitkäksi aikaa remonttimurheilta. Toki on ensiarvoisen tärkeää, että myös uudiskohdetta huolletaan aktiivisesti ja ongelmia pyritään estämään ennakoivasti, mutta asunto-osakeyhtiön hallituksen ja rakennuttajan yhteispelin toimiessa uudiskohde on teknisiltä ominaisuuksiltaankin turvallinen sijoitus pitkäksi aikaa.

Uudiskohteet rakennetaan useimmiten yhtiövelkaa hyväksikäyttäen. Sijoittajalle tämä on houkutteleva valmiin rahoituksen muoto. Ostan useimmiten monta asuntoa samasta kohteesta.

Share page