”Asujan näköinen sisustus on aina muodissa”

Asuminen

”Asujan näköinen sisustus on aina muodissa”

Kesän loputtua suomalaiset palaavat mökeiltä ja pihatöistä kotiin ja sisällä vietetään taas paljon enemmän aikaa. Pimenevät syysillat herättävät usein sisustusvimman ja pesänrakennusfiiliksen.

Viihtyisää ja kodikasta tunnelmaa voi rakentaa pienelläkin panostuksella, esimerkiksi muutamalla lämpimän värisellä, pehmeällä sisustustyynyllä. Vähän isomman muutoksen saa aikaan maalaamalla tai tapetoimalla tehosteseinän.

– Tapetoiminen on hiukan suuritöisempi homma, kun taas maalaus sujuu nopeammin. Jos värivalinta ei tunnukaan oikealta tai se alkaa kyllästyttää, seinän voi helposti maalata uudelleen, toteaa sisustussuunnittelija Niina Ahonen.

Maalin värin tai tapetin kuosin valinta riippuu siitä, millaista tunnelmaa huoneeseen halutaan.

– Erilaisia värisävyjä on vaikka kuinka paljon. Ja tapeteissa on iso valikoima kuoseja, kuvaa ja kukkaa. Kannattaa hakea malleja kotiin, sovitella niitä seinälle ja miettiä, mikä tuntuu oikealta. Isompaan projektiin voi myös hakea suunnittelijan apua. Emme tee päätöksiä kenenkään puolesta, mutta voimme auttaa rajaamaan vaihtoehtoja.

Suunnittele sisustus arjen perusteella

Syksy on myös muuttamisen aikaa. Riippumatta siitä, onko kyseessä uudiskohde vai vanhempi asunto, harva muuttaja laittaa sisustusta kokonaan uusiksi, vaan mukana seuraa ainakin joitain tuttuja kalusteita ja tavaroita.

– Olen itse sitä koulukuntaa, että kodissa on hyvä olla muistoja ja historiaa. Tavaroillakin on tarina, Ahonen hymyilee.

Uudiskohteessa sisustamisen pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä, kun taas vanhemmassa asunnossa pohjana ovat edellisen asukkaan valitsemat värit ja materiaalit. Ahonen neuvoo seuraamaan ensin rauhassa, millaista elämä on uudessa kodissa, millaisia rutiineja arkeen muodostuu, millaisia toimintoja tarvitaan ja miten valo kiertää asunnossa.

– Kauniskaan koti ei ole hyvä, jos ei toimi. Sisustuksen pitää perustua asukkaan arkeen: oletko pedantti ja siisti, jaksatko pieniä tahroja sohvassa, miltä haluat kotisi näyttävän, kuinka paljon säilytystilaa tarvitaan vaikkapa lasten harrastusvälineille? Ahonen listaa.

– Ensin mietitään periaatteet ja perusteet paikoilleen, ja vasta sitten aletaan ripustaa verhoja.

Sametti ja plyysi vievät lapsuuteen

Jos haluaa ammentaa trendeistä, kannattaa kääntää katse luonnonläheisiin väreihin ja materiaaleihin.

– Mustavalkoinen graafisuus on väistymässä ja sen tilalle ovat tulleet maanläheisyys, harmoniset värit, kestävyys ja ekologisuus, Ahonen kertoo.

– Värien lisäksi myös materiaaleissa on nyt pehmeyttä ja esimerkiksi sametti ja plyysi ovat suosittuja. Itselleni ja varmasti aika monelle muullekin ne kuvastavat omaa lapsuutta, sillä mummolassa oli aikoinaan plyysisohvat.

Trendit ohjaavat kaupoista löytyvää sisustustarjontaa, mutta harva kuitenkaan seuraa niitä orjallisesti. Niistä voikin poimia itselle sopivia palasia – tai jättää poimimatta, jos tyyli tuntuu vieraalta.

– Kodin pitää olla asujansa näköinen riippumatta siitä, millaisia värejä tai materiaaleja on kulloinkin pinnalla. Sisustaminen on monelle suomalaiselle elämäntapa, harrastus ja rentoutumismuoto. Koti on henkilökohtainen paikka, joka kuvastaa asukkaitaan ja heidän tapaansa elää ja olla. Asujan näköinen sisustus on aina muodissa.

Jaa sivu

Tutustu myynnissä oleviin kohteisiimme

Samankaltaiset artikkelit