Ääni ratkaisee Helsingin Arabianrannan Soiva-talossa

Kaupunkien kehittäjä

Ääni ratkaisee Helsingin Arabianrannan Soiva-talossa

Helsingin Pop & Jazz Konservatorion ja Metropolia Ammattikorkeakoulun musiikin koulutus saivat yhteiset uudet tilat Helsingin Arabianrannasta. SRV:lle projekti oli äärimmäisen mielenkiintoinen ja samalla täysin ainutlaatuinen. Korvaava uudisrakentaminen valmiiseen kaupunkiympäristöön on aina tavallista haastavampaa, mutta se varsinainen haaste syntyi kohteen käyttötarkoituksesta.

Nimensä mukaisesti uusi Soiva-talo tulee täyttymään äänistä. Äänistä joiden tulee kuulua kauniisti ja puhtaasti, mutta jotka eivät saa häiritä talon muita ääniä. Kun yhdessä huoneessa soitetaan rumpuja ja toisessa klassista viulua, muuttuvat tilojen akustiikka- ja äänierityshaasteet hetkessä tavallista mielenkiintoisemmiksi.

Haastavuus lisäsi rakentajan mielenkiintoa

Soiva–talossa kaikkea tekemistä ohjasi tarkoituksenmukaisuus. Peräti kolme neljäsosaa koko talosta on studiohuoneita, jotka toteutettiin box in box periaatteella siten, että studiot olivat tila tilassa huoneita. Niihin tehtiin kelluvat betonilaatat ja täydellinen äänieristys. Äänieristyksen vuoksi jopa talotekniikka vietiin rakennuksen läpi niin, etteivät äänet päässeet kulkemaan läpi.

Työmaalla oli erityinen akustiikka-asiantuntija valvomassa töitä. Jo valuvaiheessa tehtiin erityisiä koputustestejä, joilla varmistettiin box in box rakenteen toimivuus. Koputustesteillä tarkastettiin se, että betonivalut olivat varmasti kauttaaltaan kelluvia. Myös väliseinät tehtiin täysin poikkeuksellisella tavalla. Rangan molemmin puolin tuli useita ääntä vaimentavia kerroksia villoineen ja kipsilevyineen. Yllättäviä haasteita saattoi tulla vastaan niinkin arkipäiväisissä asioissa kuin ovipumppujen toiminnassa. Paksut äänieristysovet vaativat ovipumpuilta tavallista enemmän. Jokainen ovipumppu säädettiin uudelleen.

SRV:n työmaapäällikkö Kaj Grönroosille kokemus oli mieleenjäävä:  “Poikkeuksellinen tapaus. Työuralla ei vastaavaa helposti tule toista. Kohde tehtiin haastavaan paikkaan kantakaupungissa, jossa uusi talo kenkälusikalla sovitettiin vanhan tilalle. Haastetta oli riittävästi, mutta avoimin mielin ja haaste vastaanotettuna ryhdyttiin tekemään. Kaiken kaikkiaan ollut tekijäporukalle todella antoisa ja mieleenpainuva kohde. Haasteet ovat olleet etupäässä teknisiä, esimerkiksi jokainen studiohuone on varustettu 135 desibelin palohälyttimellä sekä flashvalolla.”

”Palaute loppukäyttäjältä ollut todella positiivista. Uudet käyttäjät ovat todella innoissaan siitä, että pääsevät ensimmäistä kertaa uusiin tiloihin, jotka suunniteltu juuri heidän toimintaansa varten”, kiteyttää Grönroos projektin.

 

Näin Soiva-talo nousi Arabianrantaan.

 

 

Jaa sivu