Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun uudet tilat tarjoavat mahdollisuuksia kohtaamisille

Kaupunkien kehittäjä

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun uudet tilat tarjoavat mahdollisuuksia kohtaamisille

Otaniemen kampusalueen sydämessä sijaitseva Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun uusi rakennus tarjoaa opiskeluun yhteisölliset ja toimivat puitteet sekä viimeistelee SRV:n rakentaman Otaniemen uuden kampuskorttelin, joka on toteutettu Alvar Aallon arkkitehtuuria kunnioittaen.

Aiemmin tänä vuonna avajaisia juhlittiin Aalto-yliopiston metroaseman yhteyteen rakennetussa A Bloc -kauppakeskuksessa sekä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Väre-rakennuksessa, joihin pääsee sisäreittiä uudesta nelikerroksisesta Kauppakorkeakoulun rakennuksesta. Kokonaisuuden rakennustyöt käynnistyivät alkuvuodesta 2016, ja joulukuussa 2018 Kauppakorkeakoulun rakennus – palapelin viimeinen osa – luovutettiin tilaajalle. Aalto-yliopiston uusi kampuskortteli toteutettiin allianssihankkeena SRV:n ja Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n voimin, ja rakennukset on suunnitellut Verstas Arkkitehdit Oy.

– Systemaattisen toiminnan ja hyvin sujuneen yhteistyön ansiosta saimme hankkeen laadukkaasti ja ajallaan maaliin. Töitä on tehty ammattitaitoisella porukalla, ja meillä on ollut edellytykset tehdä laadukasta työtä. Suunnittelu on ollut aivan avainasemassa – suunnittelutyöpajoja pidettiin kokonaisuutta rakennettaessa lähemmäs 200, mikä antoi hyvät lähtökohdat rakentamiselle, kertoo hankkeessa Kauppakorkeakoulun osalta työmaapäällikkönä toiminut Jussi Lahti SRV:ltä.

Lähes 9 500 neliömetrin laajuiset Kauppakorkeakoulun tilat takaavat opiskelijoille turvallisen, houkuttelevan, toimivan ja innostavan työskentely- ja oppimisympäristön ja mahdollisuuksia vuorovaikutuksellisille kohtaamisille. Käyttöön tilat pääsevät helmikuussa 2019, jolloin opiskelijat siirtyvät Töölöstä Otaniemeen. Töölöstä tuttu kauppislainen henki näkyy tiloissa esimerkiksi sisäseinien kuvioinneissa ja lukuisissa yksityiskohdissa. Yliopiston yhteisö on ollut mukana toiminnallisuuden ja tilojen tavoitteiden suunnittelussa alusta asti.

Uniikkia rakentamista kulttuurihistoriallisessa ympäristössä

A Bloc ja Väre. Kuva: Mikko Raskinen

Kampuskortteli rakennettiin kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen ja suojeltuun miljööseen, mikä loi mielenkiintoisen haasteen rakentamiseen. Runsaat yksityiskohdat, rakennuksen muoto sekä ulkosivun tiilen ja lasin kerroksellinen leikittely vaativat paljon etukäteissuunnittelua. Myös rakennuspaikka oli vaativa, sillä kohde rakennettiin häiriöherkän tutkimusympäristön alueelle. Lisäksi rakennusfysikaalisesti poikkeuksellisen haastavat vesikatto- ja julkisivurakenteet, tulvariskialueen edellyttämä vesitiivis alapohja ja huipputasoa edustava A-luokan energiatehokkuus edellyttivät huolellista suunnittelua.

Rakennuksessa on modernit sekä energiatehokkaat talotekniset järjestelmät ja lämmitys- ja jäähdytysenergiantuotanto on lähes omavarainen. Käytössä on maalämpöjärjestelmä, minkä lisäksi koko katon laajuudelle levittäytyy yli 1 000 neliötä aurinkopaneeleja. Energiatehokkuuden saavuttamiseksi rakentamisessa noudatettiin äärimmäisen tiukkoja tiiviysvaatimuksia.

Kauppakorkeakoulun rakentaminen työllisti päivätasolla parhaimmillaan toista sataa työntekijää, koko kampuskortteli jopa yli 400 työntekijää. Koko hankkeen aikana noin 4 000 työntekijää suoritti perehdytyksen ja työturvallisuus oli erinomaisella tasolla: rakennustyömaan turvallisuutta arvioivien TR-mittausten keskiarvo on kautta linjan ollut yli 96 %.

– Nyt tuntuu erittäin hyvältä. Täytyyhän siitä olla ylpeä, että on saanut olla mukana näin ainutlaatuisessa ja upeassa hankkeessa. Projekti on vaatinut paljon työtä, mutta se on ollut myös erittäin antoisa, Lahti päättää.

Työmaapäällikkö Jussi Lahti Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun tiloissa.

Jaa sivu