Mobile W ja Mobile E REDIn Terveyden ja hyvinvoinnin keskuksessa

Asuminen

Mobile W ja Mobile E REDIn Terveyden ja hyvinvoinnin keskuksessa

Jenni Rope:
”Taide tuo tunnetta ja lämpöä pelkistettyyn pintaan”

Jenni Ropen 20 metriä korkeat abstraktit mobile-veistokset Mobile W ja Mobile E on sijoitettu Kalasataman Terveys- ja hyvinvointikeskuksen valoauloihin. Mobilet toimivat korkean ja lasisen tilan akustoivina elementteinä. Materiaali on Finnfoamin polystyreeniä, jonka päällä on akustoiva polyesterivilla ja puuvillakuituruiskuteseinä. Materiaali on Finnfoamin polystyreeniä, jonka päällä on akustoiva polyesterivilla ja puuvillakuituruiskute.

Jenni Rope kertoo teoksestaan REDIssä:

Kaisa Berryn puhelusta alkanut projekti kohti mobileiden valmistumista kesti yli vuoden. Mukana on ollut yli kymmenen eri alan ammattilaista aina paloteknisestä asiantuntijasta akustiikkasuunnittelijaan ja rakennesuunnittelijaan. Innostuin seitsemän vuotta sitten kuumalangalla leikattavasta polystereenilevystä veistettävänä materiaalina. Ihastuin leikatun levyn ominaismuotoihin, jotka yhdistyvät hyvin omaan visuaaliseen muotokieleeni. Polystyreenilevy on todella kevyttä ja jossain vaiheessa keksin ripustaa sen siimalla katosta. Koostin ja sommittelin paloista ensimmäisen katosta riippuvan, liikkuvan veistokseni. Huomasin yhtäkkiä tuijottaneeni veistosta pitkään ja unohtaneeni ajan kulumisen. Sen liike on todella meditatiivinen ja rauhoittava.

Alexander Calderhan on jo 1930-luvulla nimittänyt tällaisia teoksia Mobileiksi. Ensimmäinen mobileni oli noin metrin korkea. Kalasataman teokset ovat 20-metrisiä. En ole voinut veistää käsin näin suuria teoksia, vaan veistosten palat on leikattu piirtämieni vektorikuvien mukaisesti.
Olen suunnitellut mobilet siten, että ala-aulasta ja ylempien kerrosten ikkunoista avautuu kiinnostavia näkymiä ja kuvakulmia teoksiin. Mobileiden hidas liike houkuttelee seuraamaan niiden liikerataa, värejä ja muotoja, sommitelman vähitellen muuttuessa ilmavirran mukana. Toivon, että tämän talon käyttäjät voivat odotustilassa pysähtyä hetkeksi ja rauhoittaa mielensä teoksia katsellen. Taidetta ja taiteilijoita tulisi olla yleisesti mukana tilojen suunnittelussa, sillä taide tuo tunnetta ja lämpöä usein pelkistettyyn kylmään pintaan.


Jenni Rope
Jenni Rope (s.1977) on kuvataiteilija, joka työskentelee monialaisesti mobile-veistosten, maalausten, kuviosuunnittelun ja taiteilijakirjojen parissa. Ropen teoksia on ollut mukana lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla vuodesta 2004. Teoksissaan hän tasapainoilee värien, tekstuurien ja muotojen rinnastuksien kanssa, muodostaen jännitteisiä sommitelmia ja absurdeja tarinoita. Rope on kiinnostunut sattuman tuomista muodoista ja poluista, joihin eri materiaalit johdattavat. Ropen ensimmäinen (yhteistyössä Terhi Ekebomin kanssa toteutettu) julkinen teos valmistui Kaisaniemen yliopistokirjastoon vuonna 2012.

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit