Search form

Srv Yhtiona / Media / Artikkelit / Vantaan ikäihmiset pitävät yhtä

Vantaan ikäihmiset pitävät yhtä

Aihealueet: Asunnot
08.11.2017 - 16:00

Keimolanmäki vetää puoleensa kaiken ikäisiä. Moni seniori on kiinnostunut sopivan kokoisesta, uudesta ja esteettömästä kerrostaloasunnosta. Ja Asunto Oy Maalisuorasta niitä löytyy. Tänne on hyvä tulla, sillä samassa elämäntilanteessa olevat on helppo löytää. Etelä-Vantaan eläkeläiset ry aktivoi ja yhdistää läntisen Vantaan ikäihmiset.

Maalisuora sijaitsee vehreän puistoalueen äärellä.

– Yhdistys on jo 45-vuotias. Sen ovat perustaneet 60-luvulla alueelle muuttaneet. Silloin läntinen Vantaa oli vielä pitkälti korpea ja jäsenistö omakotitaloasukkaita, Etelä-Vantaan eläkeläisten puheenjohtaja Marja-Liisa Viljamaa kertoo.

Taloja nousi Keimolan tuntumaan Kivistöön, jota kutsuttiin öljylamppukyläksi. Sähköjä ei ollut alueelle vedetty, sillä sähkölinjojen ajateltiin häiritsevän alueella sijaitsevan radiolähetysaseman toimintaa.

– Toiminta sai alkunsa, kun kaksi paikallista miestä päätti kutsua koolle alueen ikäihmisiä, jos kiinnostusta yhteisen toiminnan järjestämiseen löytyisi. Lyhtypylväs- ja ilmoitustaulumainonta tavoitti 42 henkilöä perustamiskokoukseen vuonna 1971. Silloin oltiin vielä Helsingin maalaiskuntaa. Seuraavana vuonna maalaiskunnasta tuli Vantaan kauppala, Viljamaa sanoo.

Hän on melko tuore vantaalainen, syntyjään pohjalainen ja 60-luvulla Helsinkiin työn perässä muuttanut. Hän muutti miehensä houkuttelemana Keimolanmäen naapuriin Kivistöön 2000-luvulla.

– Olen työelämässäkin ollut aktiivinen järjestöissä, joten hakeuduin aika nopeasti mukaan Etelä-Vantaan eläkeläisten toimintaan.

Asuminen mietityttää ikäihmisiä

– Sanoisin, että lähes jokainen pohtii tässä iässä, millainen asuminen itselle sopii. Meillä on paljon iäkkäitä jäseniä, joilla on isoja taloja ja tontteja. Asiat järjestetään sukulaisten, ystävien ja kylätalkkarien avustuksella mutta monelle muutto on väistämätön, Viljamaa pohtii.

Toinen asia, joka saattaa yllättäen seniori-iässä muuttua, on mahdollisuus autoiluun.

– Monet jännittävät, vieläkö ajokortti uusitaan. Se on aika suuri elämänmuutos. Kehärata on nyt mullistanut aika paljon ja mielestäni se on huippujuttu. Keimolasta ja Kivistöstä pääsee helposti vaikkapa Martinlaaksoon ja Myyrmäkeen, joissa suurin osa hoitaa isommat ostokset ja joissa palvelut ovat, Viljamaa kertoo.

Viljamaan mukaan Vantaa tuntuu olevan verkostojen luvattu kaupunki muutenkin kuin seniorien osalta. Vantaalla toimii runsaasti erilaisia yhdistyksiä ja vapaamuotoisia ryhmiä, jotka aktivoivat vantaalaisia.

– Kivistön alueella vaikuttaa myös esimerkiksi MarjaVerkko, joka on alueen yhteisöjen ja yksityishenkilöiden yhteistyöverkosto, hän vinkkaa.

Tiistaikerho ja harrasteryhmät tuovat porukan yhteen

Etelä-Vantaan eläkeläiset ry:ssä on seitsemän harrasteryhmää ja yhteistä ohjelmaa joka tiistai.

Keimolanmäki tarjoaa erinomaiset edellytykset liikunnalliseen elämään.

– Yhdistyksen viikoittaiset jäsentapaamiset ja harrastekerhot pidämme Myyrmäen Arkissa, joka on ostoskeskus Isomyyrissä sijaitseva kaupungin harrastetila. Sinne vain, jos siltä tuntuu, Viljamaa sanoo.

Yhdistyksellä on myös nettisivut, josta toimintaan pääsee tutustumaan varsin kattavasti.

3 vinkkiä ikäihmisen Vantaalle

1. Liiku ilman autoa

Kehärata on mullistanut paljon ja julkiset yhteydet ovat muutenkin kunnossa. Tai ota pyörä alle – kaikki tarvitsemasi on aika lähellä.

2. Koe Kaiun maja

Yhä toimiva urheiluseura Keimolan Kaiku rakensi Kaiun majan 1970-luvun alussa talkoilla. Majan voi myös varata vaikkapa merkkipäiväjuhlien viettopaikaksi. Lähistöllä on useita upeita lenkkeilyreittejä.

3. Aloita uusi harrastus

Etelä-Vantaan eläkeläisten harrasteryhmissä voit perehtyä käsitöihin, lauluun, karaokeen, kuntoiluun, tanhuun ja kansantansseihin, tietotekniikkaan tai biljardiin.