Search form

Srv Yhtiona / Media / Artikkelit / HKScanin uusi siipikarjatuotantolaitos valmistui - juhlatunnelmia Raumalta!

HKScanin uusi siipikarjatuotantolaitos valmistui - juhlatunnelmia Raumalta!

Aihealueet: Toimitilat
22.08.2017 - 12:15

HKScanin uuden siipikarjatuotantolaitoksen vihkiäisiä vietettiin perjantaina 18. elokuuta 2017 Rauman Lakarin teollisuusalueella. Uusi, moderni tuotantolaitos on yksi merkittävimmistä investoinneista Suomen elintarviketeollisuudessa. Rakentaminen käynnistyi vuoden 2016 alussa ja tällä hetkellä Raumalla on käynnissä testivaihe. HKScanin tavoitteena on saada tuotanto täyteen vauhtiin kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Haastava mutta erityisen onnistunut urakka

Valmiiksi tuotantolaitos tuli SRV:n osalta jo kesäkuun lopussa. Aikataulu on ollut tiukka koko rakentamisen ajan ja lisä- ja muutostöitä on tehty paljon. Silti siipikarjatuontantolaitos valmistui aikataulussa ja hyvässä hengessä tilaajan kanssa. Myös työmaalla tunnelma on pysynyt korkeana.

”Meillä on ollut hyvä henki työmaalla. Porukasta on hehkunut mieletön tekemisen meininki ihan työnjohdosta työntekijöihin. Työmaalla jokaisella on ollut halu onnistua ja meillä on ollut hyvät urakoitsijat, joilla on ammattiylpeyttä tehdä asiat oikein ja aikataulussa – lisä- ja muutostöistä huolimatta”, työpäällikkö Eerik Leivo SRV:ltä kertoo onnistumisen avaimen.

Paljon työtä oli vielä loppukirin aikaan. Kesäkuussa työmaalla pyöri vielä 360 henkeä. Samaan aikaan tuotantolaitoksen tulevat tiput olivat kasvamassa pitkin maakuntaa.

Tässä kohteessa myös työturvallisuusasiat ovat onnistuneet mainiosti. Työmaa saavutti valtakunnallisessa työturvallisuuskilpailussa hienon 7. sijan vuonna 2016. Satakunnan alueen talonrakennustyömaiden välisen työturvallisuuskilpailun 2016 toimitilarakentamisen sarjassa työmaa sijoittui kolmanneksi. TR-tulos oli huikea 98,1. 

Vaativaa talotekniikkaa ja ensiluokkaista tietotaitoa omasta talosta

Muiden onnistumisten lomassa myös vaativa talotekniikka on hoidettu ammattimaisesti talosta löytyvän ensiluokkaisen tietotaidon ja osaamisen turvin. Teemu Saarenmaa ja Kari Tervaportti SRV:ltä kertovat, miten homma sujui työmaalla:

”Hieman yli vuosi sitten alkoi projektin talotekniikkatyöt sisäpuolisten pohjaviemäreiden teolla ja tällä hetkellä tehdään vielä viimeisiä säätöjä esimerkiksi jäähdytykseen, kun tilaaja käynnistelee omaa tuotantoprosessiaan.

Sähkö- ja putkityöt aloitettiin runkolinjojen ja hyllyreittien tekemisellä heti, kun rakennuksen runkoa alkoi nousta, jotta linjat saatiin valmiiksi ennen isoja lattiatöitä. Samalla noin 40 kappaletta ilmanvaihtokoneita nostettiin murskeen päältä tekniikkakerroksen tasoille. Alkusyksystä painotettiin tekniikkatilojen valmistumista sekä isompien laitteiden hankintaa, ja näin esimerkiksi työmaa-aikainen lämmitys pystyttiin toteuttamaan lopullisten kaukolämpövaihtimien kautta sekä valaistus saatiin päälle siivousta ja testauksia varten.

Automaatiotyöt aloiteltiin lokakuussa ja toimintakokeet käynnistettiin jo ennen joulua. Toimintakokeista laadittiin työmaalla tarkka aikataulu, jota seurattiin urakoitsijoiden kanssa viikoittain. Testaukset olivat siinä mielessä mielenkiintoiset, että toisessa päässä rakennusta tehtiin vielä lattia- ja seinätöitä, kun toisessa päässä siivottiin ja testattiin järjestelmiä.

Samalla kun kiinteistön tekniikkaa tehtiin pääosin ullakolla, tehtäviin kuului myös prosessiin liittyvien laitteiden ja järjestelmien käyttöhyödykkeiden kytkeminen itse tuotantotiloihin. Työmaalla meinasi tulla välillä harmaita hiuksia, kun isot kaapelit ja putket oli jo vedetty tiukan aikataulun puitteissa ja laitesuunnittelun tarkentuessa kaikki menikin uusiksi. Tilaaja aloitti omat laiteasennuksensa tammi-helmikuun taitteessa ja tällä hetkellä tehtaalta lähtee tuotteita myyntiin.

Kaiken kaikkiaan vuodessa tapahtui paljon ja talotekniikkatyöt etenivät hyvistä hankinnoista toimivaan laitokseen pääosin tiukassa aikataulussa Karin ja Teemun valvoessa parhaimmillaan reilusti yli sadan asentajan työn jälkeä. Hyvä porukka ja yhteistyö tilaajan kanssa olivat välttämätöntä, ja siinä onnistuttiin työmaalla hyvin.”

Ympäristöasiat huomioitu toteutuksessa vahvasti

Projektissa kaikki hankinnat mietittiin materiaali-, energia- ja ympäristötehokkuuden näkökulmista. Ympäristöasioissa panostettiin erityisesti energiatehokkuuteen. Uuteen tuotantolaitokseen tuli muun muassa prosessien hukkalämmön hyödyntävä lämmön talteenottojärjestelmä. Viemäröinneissä, jätevesien ja kylmäaineiden käsittelyssä sekä melun osalta kiinnitettiin erityistä huomiota ympäristöturvallisuuteen.

Kaiken kaikkiaan suunnittelussa panostettiin siihen, että tuotantolaitoksen kokonaispäästöt saataisiin mahdollisimman pieniksi ottamalla käyttöön uutta tekniikkaa ja energiatehokkaita tuotantolinjoja. Tuotantolaitoksen päälämmönlähteenä on kaukolämpö, joka tuotetaan 90 %:sti uusiutuvalla biopolttoaineella, ja jota täydennetään tehokkaalla hukkalämmön talteenottojärjestelmällä.

Lue HKScanin tiedote vihkiäisistä >>