Search form

Sijoittajat / Srv Sijoituskohteena / Toimitusjohtajalta

Toimitusjohtajalta

"Alkuvuosi on sujunut monelta osin odotusten mukaan. Töitä tehdään parhaillaan yli kahdeksalla-kymmenellä työmaalla niin monta vuotta kestävien suurhankkeiden kuin muiden kohteiden parissa, eri puolella Suomen kasvukeskuksia. Hyvä vauhti näkyy myös liikevaihdossa, joka jatkaa suunnitelmien mukaisesti kasvua ennen kaikkea Suomen liiketoiminnan ansiosta.

Kun tilannettamme katsotaan liikevoiton näkökulmasta, emme ole lähelläkään asettamiamme tavoitteita. Pelkästään ruplan laskennalliset kurssimuutokset, joilla ei ole kassavirtavaikutuksia, lohkaisivat alkuvuoden tuloksestamme lähes 8 miljoonaa euroa. Ruplaan liittyvän epävarmuuden vuoksi, päätimme muuttaa vuoden 2017 näkymiä liikevoiton osalta. Operatiivisen liikevoiton uskotaan kuitenkin kasvavan. Otamme myös tässä osavuosikatsauksessa ensimmäistä kertaa käyttöön operatiivisen liikevoiton käsitteen, joka kertoo liiketoimintamme todellisen tilanteen ilman valuuttakurssivaikutuksia. Tämän tavoitteena on nostaa paremmin esille se, miten hoidamme varsinaisen liiketoimintamme. Alkuvuoden operatiivinen liikevoitto oli 5,5 miljoonaa euroa, mikä sekään ei ole vielä toivomallamme tasolla.

Tilauskanta kohosi vuosi sitten historiallisesti ensimmäistä kertaa yli kahden miljardin euron, silloin lukuihin kirjattiin muun muassa parhaillaan Jyväskylässä työn alla oleva Sairaala Nova. Aivan sille tasolle ei tämän vuoden aikana enää päästä, mutta nykyinenkin taso on edelleen erinomainen. Tilauskanta kasvoi useilla uusilla hankkeilla ja lisäksi allekirjoitimme reilun puolen miljardin euron arvosta uusia sopimuksia, jotka tulevat tilauskantaamme ensi vuoden aikana. Näistä mainittakoon esimerkiksi Helsingin Siltasairaala ja Helsinki-Vantaan laajennusosan ja terminaali 2:n laajennus. Siltasairaala on jälleen osoitus siitä, että olemme pystyneet profiloitumaan vaativan sairaalarakentamisen huippuammattilaiseksi ja osaamisellemme on kysyntää jatkossakin.

Saimme toisella vuosineljänneksellä luovutettua lukuisia kohteita, kuten kauppakeskus Niityn Espoossa ja HKScanin uuden broilerinjalostustehtaan Raumalla. Ilahduttavaa on myös asuntorakentamisemme kehityspolku. Tänä vuonna ennustetaan tuloutuvan yli 800 asuntoa ja parhaillaankin työn alla on yli 3 000 kotia. Samaan aikaan asuntomyynnin luvut näyttävät erinomaisilta. Kesäkuuhun mennessä on myyty jo reilut 800 asuntoa, mikä on yli kolme kertaa enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa. Myös tammi-kesäkuun asuntoaloitusten määrä on korkea, lähes 600 asuntoa, mikä on reilusti enemmän kuin viime vuonna yhteensä. Tämä osaltaan turvaa toimintaa myös ensi vuodelle sekä pitää meidät edelleen kärkisijoilla, kun listataan pääkaupunkiseudun suurimpia asuntorakentajia.

Loppuvuonna työt jatkuvat suunnitelmien mukaan. Esimerkiksi REDIssä työt ovat edenneet jo siihen pisteeseen, että kauppakeskuksen avajaisiin on hieman yli vuosi aikaa. Espoon korkeimman asuintornin rakennustyöt Niittykummussa ovat myös viimeistelyvaiheessa ja Keilaniemessä Kehä 1 tunnelointityöt etenevät vauhdilla. Hankekehityksen puolella suurimmat odotukset liittyvät Tampereen Kansi ja Areena -hankkeeseen, jolle toivotaan saatavan lopullinen päätös loppuvuoden aikana. Haasteitakin on, ennen kaikkea kannattavuuden ja valuuttakurssivaihteluiden osalta. Myös yleinen kustannustaso on näyttänyt jo hetken nousun merkkejä ja rakennusalan ylikuumeneminen näkyy ennen kaikkea toimihenkilöresurssien niukkuutena. Nämä asiat ovat meillä hyvin tiedossa, ja suuntaammekin loppuvuodesta määrätietoisesti kohti tavoitteita."

Juha Pekka Ojala

Toimitusjohtaja 
 
SRV Yhtiöt Oyj
Osavuosikatsaus 1-6/2017