Toimitusjohtajalta

Toimitusjohtajalta

Osavuosikatsaus 1-9/2018, 25.10.2018

“Luomme SRV:ssä kaupunkirakentamisen edelläkävijänä uudenlaisia ja toimivia elinympäristöjä, jotka rakentuvat hyvän sijainnin, helposti saatavien palvelujen ja monipuolisten liikenneyhteyksien varaan.

Vaikka uuden luominen vaatii rohkeutta ja investointeja, on tammi-syyskuun tappiollinen tulos ja korkea velkaantumisaste meille peiliin katsomisen paikka. REDIn kauppakeskuksen kustannukset karkasivat pitkän rakennusvaiheen aikana ennakoitua suuremmiksi painaen koko kuluvan vuoden operatiivisen tuloksen tappiolle ja laittaen taseemme kovan paineen alle. Kustannusnoususta huolimatta rakentamisen laadusta ei ole tingitty.

Uskomme että vaikein vaihe on nyt takana, kun REDIn kauppakeskus ja parkkihalli valmistuivat suunnitellusti syyskuun lopulla. Kauppakeskuksen avajaisia vietettiin 20. syyskuuta ja syyskuun aikana kauppakeskuksessa kävi 350 000 vierailijaa. Meille on kunnia-asia, että REDIstä tulee korkealaatuinen, viimeisen päälle hieno kokonaisuus, jossa on hyvä elää ja asua.

Kannattavuuden parantamiseen tähtäävien toimenpiteiden lisäksi jatkamme työtä taseen keventämiseksi. Olemme saaneet heinäkuun jälkeen irrotettua taseesta yhteensä noin 50 miljoonaa euroa lähinnä käyttöpääoman tehostamisen ja tonttimyyntien kautta. Tehtävää riittää toki vielä ja tältä osin tavoitteenamme on vapauttaa taseeseen sidotusta pääomasta likviditeettiä vielä 20-30 miljoonaa euroa loppuvuoden aikana. Myös Pearl Plazan kauppakeskuksen myyntiprosessi Venäjällä etenee.

Syyskuun lopussa tilauskantamme oli 1,7 miljardia euroa eli 9 prosenttia vahvempi kuin vuotta aiemmin. Tilauskannan myyty osuus on 85 prosenttia, ja yhdessä neuvottelujen alla olevien projektien kanssa tämä antaa hyvän näkymän ja työkuorman tuleville kuukausille. Markkinoilla on nähtävissä joitakin merkkejä rakentamisen kiivaimman tahdin tasaantumisesta, ja olemme vahvoissa asemissa tarttumaan uusiin projekteihin, kun alihankinnan saatavuus paranee ja materiaali- ja aliurakointikustannusten pahin hintapaine hellittää.

Arvioimme että SRV:n operatiivinen tulos ja operatiivinen kassavirta kääntyvät positiiviseksi vuoden viimeisellä neljänneksellä, kun useat omaperusteiset asuntokohteet valmistuvat. Samoin alustava näkemyksemme ensi vuodesta on myönteinen.”

Juha Pekka Ojala

Toimitusjohtaja
SRV Yhtiöt Oyj