Uusi lastensairaala

Helsinki, 2018

Uusi lastensairaala on loistoesimerkki haastavasta projektista, jossa avoin yhteistyö, huolellinen suunnittelu ja yhteistyönä löydetyt tarkoituksenmukaiset ratkaisut auttoivat tiukkojen tavoitteiden saavuttamisessa. Laadukkaalla suunnittelulla ja rakentamisella on varmistettu maailman parhaan sairaalan valmistuminen lapsille ja heidän auttajilleen.

Pääurakoitsija: SRV
Rakennuttaja: KOY Uusi Lastensairaala
Rakennuskonsultti: Haahtela-rakennuttaminen Oy
Käyttäjä: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Urakkamuoto: yhteistoiminnallinen projektinjohtourakka
Arkkitehtuuri: Arkkitehtitoimisto SARC ja Arkkitehtiryhmä Reino Koivula
LVIJA-sivu-urakoitsija: Saipu
Sähkö-sivu-urakoitsija: Amplit

Hanke

Hanke

Tilavuus 230 000m3
Kokonaispinta-ala 48 000 m2
8 maanpäällistä kerrosta
1 kellarikerros
1 konehuonekerros
2 069 huonetilaa
12 leikkaussalia
16 tehohoitoyksikköä
118 potilashuonetta
220 vastaanotto- tai kuntoutustilaa

Työmaa

Työmaa

45 000 m3 louhittua kalliota
27 000 m3 betonivaluja
2,8 M kiloa asennettua betoniterästä
1 300 km sähkö- ja tietoliikennekaapelia
3 600 työntekijää rakennusaikana
1 400 000 tehtyä työtuntia

Erityispiirteet

  • Uusi lastensairaala on suomalaisen sairaalarakentamisen historian kannalta erityinen hanke. Hanke sai alkunsa lahjoittajien ponnistuksesta. Sairaalaa ryhdyttiin rakentamaan vahvalla yhteistyöllä rakennuttajan, käyttäjien, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa. Hanke oli monella tapaa teknisesti haastava, ja suunnitelmien valmiusaste oli työtä aloitettaessa poikkeuksellisen matala.
  • Uuden lastensairaalan rakennustyöt valmistuivat huhtikuussa 2018, ja sairaala luovutettiin käyttäjän HUS:n hallintaan kaksi kuukautta alkuperäisestä valmistumisaikataulusta etuajassa. Sairaala käynnisti toimintansa syyskuun puolivälissä ja korvasi Lastenklinikan sekä Lastenlinnan vanhentuneet tilat.
  • Sairaalaan valitussa rungon toteutustavassa yhdisteltiin paikallavalu- ja elementtirakenteisia vaihtoehtoja, joiden avulla runko saatiin nopeasti pystytettyä. Runko tehtiin muuntojoustavaksi, jotta tulevaisuudessa tiloja voi muuttaa tarpeen mukaan.
  • Rakentamisessa panostettiin voimakkaasti etenkin kosteuden- ja puhtaudenhallintaan. Rakennusmateriaaleiksi valittiin puhtaimpia materiaaleja ja betonilaatu, joka oli helposti kuivuvaa. Rungon nopea valmistuminen yhdessä julkisivun rakenneratkaisun kanssa mahdollisti sisätöiden aikaisemman aloituksen kuivissa olosuhteissa. Hankkeessa oli mukana myös Tervetalo-konsultti, ja kaikkien lattiarakenteiden kuivuminen tarkistettiin kolmannen osapuolen toimesta ennen lattiapinnoitteiden asentamista.
  • Rakentamisen loppuvaiheessa tehtiin voimakkaasti yhteistyötä käyttöönoton edesauttamiseksi muun muassa tekemällä kiinteiden sairaalalaitteiden asennuksia limittäin rakentamisen kanssa. Työmaalla kävi tutustumassa ja orientoitumassa uusiin tiloihin jo rakentamisen aikana yli 1 000 käyttäjän edustajaa.
  • Arkkitehtonisesti vaikuttava Uusi lastensairaala vastaanotti vuoden 2018 Arkkitehtuurin Finlandia –palkinnon positiivisesta, arkailemattomasta ja ympäristöön sovitetusta arkkitehtuurista. Uusi lastensairaala valittiin myös PRY Projektiyhdistys ry:n Vuoden projektiksi 2018. Tuomaristo arvosti, että projekti valmistui turvallisesti aikataulussa, pysyi budjettiraameissa ja ylitti selkeästi kaikki laatukriteerit.