Helsingin Kaupunginteatteri

Helsingin Kaupunginteatteri

Helsingin Kaupunginteatterin kesäkuussa 2015 alkanut, toteuttamamme, mittava peruskorjaus valmistui keväällä 2017. Arkkitehti Timo Penttilän suunnitteleman teatterirakennuksen talotekniikka on kauttaaltaan päivitetty suojellun rakennuksen henkeä kunnioittaen. 50 vuotta täyttävä teatterikaunotar avattiin uudelleen yleisölle elokuussa 2017.

Peruskorjauksen ideana oli säilyttää keväällä 2015 suojelupäätöksen saaneen teatterin valmistumisvuoden 1967 mukainen ilme. Suojellut yleisön ja henkilökunnan tilat on entisöity ja muun muassa katsomoiden penkkien verhoilussa ja lämpiöiden kokolattiamattojen valinnoissa otettiin huomioon Timo Penttilän alkuperäiset suunnitelmat. Peruskorjauksen rakennuttajana oli Helsingin kaupungin Kiinteistöviraston Tilakeskus.

”Halusimme säilyttää 50-vuotiaan teatterin alkuperäisen tunnelman. Kaikki puuosat, marmoripinnat ja lämpiöiden kalusteet säilytettiin ennallaan, ne vain putsattiin ja entisöitiin huolella, ja 60-luvulta peräisin oleviin valaisimiin vaihdettiin led-valot. Esitystekniikka uusittiin vastaamaan täysin New Yorkin Broadwayn ja Lontoon West Endin teattereiden tasoa”, kertoo peruskorjaushankkeesta Helsingin Kaupunginteatterin puolesta vastannut projektinjohtaja Keijo Koli.

”Helsingin Kaupunginteatteri on kulttuurin ja arkkitehtuurin merkkiteos, jonka tiloja oli peruskorjauksen aikana modernisoimassa suuri joukko ammattilaisia ja työmaan vahvuus oli korkeimmillaan 340 henkilöä. Kaikkiaan työmaalle perehdytettiin peruskorjauksen aikana 2027 työntekijää”, kertoo SRV:n yksikönjohtaja Antti Raunemaa.

Yleisön viihtyvyyttä parannettiin lisäämällä yleisövessoja, parantamalla esteettömyyttä sekä näkö- ja kuulovammaisten opastuksia. Lämpiöihin asennettiin digitaalisia näyttöjä ja opasteet uusittiin. Remontin myötä uutta ovat myös suuren näyttämön parvekelämpiöön rakennetut ulosvuokrattavat kabinetit. Uusi, vuorokauden- ja vuodenajan mukaan muuttuva julkisivuvalaistus tuo kaupunginteatterin entistä paremmin näkyviin myös kaupunkikuvaan.

HKT_portaat_ulkopuolelta

HKT_portaat ylhäältä

HKT_portaat alhaalta

HKT_aula